Ochutnejte 10 ikonických sendvičů z celého světa

Když vás popadne malý nebo i velký hlad, pěkně nadupaný sendvič je báječným řešením! Není divu, že plněné pečivo je oblíbené na celém světě. A některé sendviče si získaly přímo celosvětovou popularitu. Už jste ochutnali všechny?

Sendvič je jednoduše řečeno plněné pečivo. U nás je asi nejoblíbenější řízek nebo sekaná mezi dvěma krajíci chleba. Není to moc fancy, ale je to dobré a velmi praktické jídlo třeba na cesty. V jiných koutech světa si ale umí se sendvičem pohrát mnohem zábavněji. Vybrali jsme 10 nejzajímavějších kousků.

Bành mì, Vietnam

Během koloniální francouzské okupace se do Vietnamu dostala bageta, kterou Vietnamci přetvořili podle vlastní chuti. Díky tomu vznikl vskutku geniální sendvič – v křupavé bagetce je většinou na plátky nakrájené maso, nakládaná mrkev a ředkev, vše je zalité šťávou z masa nebo majonézou, často se přidává vietnamská paštika a nechybí obří porce čerstvých bylinek. Chuť je křupavá, svěží, pikantní a naprosto vynikající.

Bánh mì se dnes prodávají v občerstvovacích vozících téměř na každém rohu po celém Vietnamu a jsou oblíbené i daleko za hranicemi země.

Reuben, Spojené státy

Zeptejte se lidí z Nebrasky a řeknou vám, že Reuben tam vynalezl místní prodavač, který chtěl nasytit bandu hladových hráčů pokeru. V New Yorku se zase vypráví, že tento hříšně dobrý sendvič na žitném chlebu byl pojmenován po zakladateli newyorské restaurace Reuben.

Nesporné ovšem je, že Reuben je nacpaný samými dobrotami a dokonale kombinuje chutě na tenké plátky nakrájeného marinovaného hovězího masa, švýcarského sýra, kysaného zelí a majonézového dresinku. Sendvič je poté rozpečený dokřupava. Kvůli sýru sice není košer, ale každý židovský lahůdkářský podnik, který si v New Yorku zaslouží pozornost, ho má na jídelním lístku.

Croque monsieur/madame, Francie

Klasický francouzský sendvič, který vznikl jako „svačina“ ve francouzských kavárnách, se vyrábí v ženském a mužském provedení (madame a monsieur).

Při přípravě croque monsieur se plátky bílého chleba posypané strouhaným sýrem a plněné tenkými plátky šunky a ementálu nebo sýru gruyére uvnitř namáčejí do rozšlehaného vajíčka a smaží na másle. U croque madam se vynechává rozšlehané vejce, sendvič se opeče na másle a navrch se dává sázené vejce.

Bocadillo, Španělsko

Bocadillo je španělský sendvič, který představuje typ malé španělské bagety, podélně rozříznuté a plněné obvykle španělskou bramborovou tortillou, ale i na plátky nakrájeným masem, sušenou šunkou, fazolemi nebo nakládanou zeleninou. Je levný, lahodně jednoduchý a lze si ho vychutnat v kteroukoli denní dobu, i když nejčastěji ho Španělé jedí v době oběda a zapíjejí ho pivem.

Upečte si doma jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu a připravte z ní výborný sendvič

Kompletní recept najdete ZDE

Shawarma, Blízký východ

Název Shawarma pochází z arabského výrazu pro otáčení – odkaz na to, jak se masová náplň tohoto oblíbeného sendviče na Blízkém východě připravuje na svislém rožni. V adaptacích, které se rozšířily do Středomoří a Evropy, se shawarma v Řecku přetvořila na gyros nebo v Německu na döner kebab, který tam přinesli Turci.

I když existuje mnoho variant tohoto oblíbeného pouličního jídla, jeho základem je grilované kořeněné maso (obvykle kuřecí, jehněčí nebo hovězí), které se okrajuje z rožně a dává se do kapsy z pita chleba, doplněné například rajčaty, cibulí a petrželí a případně také omáčkou tahini a pálivou omáčkou.

Smørrebrød, Dánsko

Tento chlebíček je oblíbený po celé Skandinávii, ale obzvlášť ikonický je proto, že je jedním z dánských národních jídel, znamená v překladu „chléb s máslem“ – ale smørrebrød je mnohem víc.

Typickým základem je tmavý žitný chléb, na který se přidávají desítky (možná stovky) různých kombinací, od nakládaných sleďů na kari a drobných růžových krevet až po plátky vařených vajec a natenko nakrájený rostbíf na vrstvě másla. V pravém skandinávském stylu si smørrebrød zakládá i na estetice – sendviče jsou stejně krásné na pohled jako chutné k jídlu.

Kubánský sendvič, Kuba/USA

Původ je nezpochybnitelný, nicméně kubánský sendvič už se stal ikonou také na Floridě, kde jeho slávu rozšířila kubánská komunita. Ve světlé bagetě je náplň s vařenou šunkou, pečeným vepřovým masem v marinádě s citrusy, nakládanou kyselou okurkou, žlutou hořčicí a švýcarským sýrem. Celý sendvič je poté potřený rozpuštěným máslem a zapečený dozlatova.

Okurkový sendvič, Velká Británie

Okurkové sendviče jsou na sendvičovém spektru spíše jednodušší a v chuti nekomplikované, patří ovšem k tradičnímu rituálu anglického odpoledního čaje a často se objevují na stejných tácech se scones a mini pečivem.

Extra měkký bílý toustový chléb s odstraněnou kůrkou se obkládá tenkými plátky anglických čerstvých okurek (oloupanými, lehce osolenými a osušenými), máslem, lehce posypanými jemným pepřem a případně posypanými čerstvými bylinkami, například koprem. Sendviče se poté krájí na úhledné trojúhelníčky a podávají se s konvicí čaje.

Philly cheesesteak, Filadelfie, Spojené státy americké

Nejoblíbenější sendvič z města bratrské lásky je plný natenko nakrájeného masa z ribeye steaku, nesmí chybět lahodný a rozpečený sýr provolone a podle chuti orestované papriky a karamelizovaná cibule.

Puristé trvají na tom, aby byl Philly cheesesteak podávaný v housce hoagie. Pokud si ho ale připravujete doma, určitě vám postačí jakákoli menší bageta.

Falafel pita, Blízký východ

V tomto vegetariánském pokrmu blízkovýchodní kuchyně vám maso chybět nebude. Falafel pita je přesně taková, jak napovídá její název. Křupavé smažené kuličky falafelu – z namočené, rozemleté cizrny smíchané s bylinkami – se vtlačí do teplé a nadýchané pita kapsy a doplní se čerstvým salátem, rajčaty, pikantní omáčkou tahini a dalšími přísadami, mezi které může patřit chilli omáčka a hummus.

Na tento sendvič stojí lidé fronty v ulicích Bejrútu, Ammánu, Tel Avivu a na mnoha dalších místech Blízkého východu i mimo něj.

Zdroj: edition.cnn.com, flawless.life

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty