zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
El cubano perfecto - pravý kubánský sendvič
Autor: Grilování od A do Z El cubano perfecto - pravý kubánský sendvič

El cubano perfecto – pravý kubánský sendvič

Hodnoceno: 1x
Pokud si myslíte, že trvá určitou dobu, než se nějaký pokrm dopracuje k dokonalosti, pak kubánský sendvič, populárně známý jako el cubano, by měl už nyní být bez jediné vady. Jeho historie totiž sahá až do doby před půl tisíciletím!
do 2 hodin
8 porcí

Sendvič s chutným vepřovým a rozpuštěným sýrem je na Kubě oblíbený od 16. století a dostal se na pobřeží Floridy v první polovině 19. století, kdy kubánští přistěhovalci vedli mnohé místní továrny na doutníky. Kubánské sendviče tradičně volají po pomalu pečeném vepřovém ramínku, ale uzená vepřová pečeně se upeče rychleji a sendvič je s ní velmi chutný. Pro ještě lepší chuť se do pečeně v tomto receptu vstříkne citrusová šťáva, která masu dodá jak nasládlou příchuť, tak maso změkčí. Tato nově upravená verze nahradí klasickou planchu neboli sendvičový lis ve prospěch těžké ruky a dlouhé grilovací lopatky na la parille (grilu).

Recept

Vepřové po kubánsku  Foto:

Vepřové po kubánsku

Málokdo to ví, ale Kubánci jsou mistry v grilování – vždyť způsob pečení masa v jámách se dřevem, barbacoa, se prý zrodil kdysi dávno u karibských indiánů.

reklama

Postup

  1. MARINOVÁNÍ: Naplňte stříkačku na marinádu směsí pomerančové a limetové šťávy a vstříkněte ji na několika místech do vepřového masa. V misce smíchejte česnek, římský kmín, oregano, 1½ lžičky soli a ½ lžičky pepře. Směs vetřete rovnoměrně do masa. Umístěte ho do velkého plastového sáčku s uzavíráním, pevně uzavřete a nechte maso v chladničce 24 hodin marinovat.
  2. PŘEDEHŘÁTÍ: Vyjměte pečeni z chladničky nejméně 30 minut před grilováním. Připravte gril na dřevěné uhlí nebo plyn na uzení nad středním žárem. Teplota grilu by měla být 180–190 °C. Používáte-­li dřevěné uhlí, shrňte zapálené uhlíky ke stranám grilu a uprostřed nechte pruh bez žáru. Doprostřed položte nádobu na odkapávání a naplňte ji vodou. Před grilováním přidejte do ohně polovinu dřevěných odštěpků. Používáte­li plyn, naplňte udicí box dřevěnými odštěpky, pak předehřejte gril. Zhasněte jeden nebo více hořáků, abyste vytvořili chladnější zónu. Okartáčujte a potřete rošt olejem.
  3. GRILOVÁNÍ: Umístěte vepřové maso na gril nad přímý žár a za občasného obrácení ho nechte zhnědnout na všech stranách, což potrvá asi 10 minut. Přemístěte ho do oblasti nepřímého žáru, zavřete gril a pečte asi 1 hodinu nebo dokud teploměr neukáže 63 °C. Vždy asi po 30 minutách přidávejte zbývající odštěpky.
  4. TOASTY: Přemístěte vepřové na prkénko, přikryjte ho alobalem a nechte ho 10 minut odpočívat. Používáte­li gril na dřevěné uhlí, rozprostřete uhlíky rovnoměrně po dně. Používáte­li gril na plyn, pusťte hořáky naplno. Namažte rozříznuté housky hořčicí, rozdělte na ně rovnoměrně šunku a na ni položte několik kusů nakládaných okurek. Vepřové nakrájejte na tenko a položte je na nakládané okurky. Nějaké vepřové vám zbude. Vydrží v chladničce až týden. Navrch položte plátky sýra. Umístěte sendviče na gril nad přímý žár. Dlouhou špachtlí stlačujte všechny sendviče, dokud se sýr nerozpustí, což potrvá 2–3 minuty.

El cubano perfecto - pravý kubánský sendvič  Foto: El cubano perfecto – pravý kubánský sendvič; foto: Grilování od A do Z

Grilování od A do Z

264 rad jak vařit na otevřeném ohni

Grilování od A do Z Foto:

Lisa Atwood

Kniha známé autorky kuchařek Lisy Atwood poslouží jako podrobná a srozumitelná příručka na správné grilování. Neobsahuje pouze recepty, ale kompletní informace o grilování a uzení. Je vhodná pro úplné začátečníky i pro mistry grilu.

Tato ucelená sbírka rad a receptů vám naservíruje vše potřebné, ať už pořádáte svou první barbecue párty, nebo grilujete a udíte dlouhé roky. Pomocí osvědčených návodů a technik se dozvíte, jak z vašeho grilu vytěžit maximum, čím vším se na něm dá topit a naučíte se připravovat výtečné omáčky a přílohy. Od nejjednoduššího grilovaného kuřete, přes vynikající filet mignon zabalený ve slanině až po grilované gaspacho; tato kniha přináší recepty pro všechny chuťové pohárky. Navíc obsahuje tipy, jak zkombinovat příchutě, připravit směsi koření na potírání, a dokonce i koktejly jako báječné doplňky hlavních chodů.

Vydalo nakladatelství Omega.

reklama