Hovězí (corned beef)
- hovězí hrudí 1 kg
- voda 1 a 1/2 l
- pepř 1 a 1/2 lžíce
- hořčičné semínko 1 a 1/2 lžíce
- koriandr 1 a 1/2 lžíce
- chilli 1 a 1/2 lžíce
- nové koření 1 a 1/2 lžíce
- celá skořice 1 ks
- bobkový list 1 ks
- hřebíček 1 lžička
- zázvor 1/2 lžičky
- hnědý cukr 38 g
- sůl (nakládací sůl Praganda (dusitan sodný max. 0.3 %)) 120 g
- česnek 2 stroužky
Sendvič
- majonéza 120 ml
- chilli 1 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžička
- cibule 1 lžíce
- ementál 4 plátky
- chléb 8 ks
- bílé kysané zelí 400 g
- máslo
Postup přípravy
- Veškeré koření dáme do hmoždíře a nahrubo ho podrtíme. Ve velkém hrnci (musí se nám do něj vejít celé hrudí) promícháme 1 a 1/2 l vody, Pragandu, cukr, najemno nasekaný česnek a 2 a 1/2 lžičky nadrceného koření.
- Zbytek koření si ponecháme v dobře uzavřené nádobě na později. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se cukr a sůl dokonale rozpustí, stáhneme z ohně a necháme lák vychladnout na pokojovou teplotu. Poté dáme lák vychladit do lednice – jeho teplota by se měla pohybovat v rozmezí 5–10 °C.
- Hovězí hrudí dobře omyjeme studenou vodou, osušíme a vložíme ho hrnce s připraveným lákem. Celé hovězí hrudí musí být zcela potopené. Hrnec přiklopíme a dáme ho do lednice na 5–7 dní. Pokud je potřeba, maso zatížíme. Délka naložení masa je přímo úměrná jeho výšce. Tzn. pokud je maso vysoké 6 cm, musíme ho ponechat v láku minimálně 6 dní. Každý den maso v láku otočíme, například s pomocí kuchařské pinzety. Naloženého masa ani láku se nedotýkáme prsty. Po celou dobu naložení masa musí zůstat lák čirý.
- Naložené maso dobře omyjeme od láku pod tekoucí vodou, vložíme ho do čistého hrnce a zalijeme ho studenou vodou tak, aby bylo zcela potopené. Do hrnce přidáme 2 a 1/2 lžičky zbylého nadrceného koření a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, hrnec přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí (2–3 hodiny).
- Pokud by hladina vody v průběhu vaření klesla pod úroveň masa, doplníme ji tak, aby maso zůstalo zcela potopené. Uvařené hovězí hrudí nakrájíme na tenké plátky.
- Příprava sendviče: V misce promícháme majonézu s chilli omáčkou, citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou a najemno nasekanou cibulí. Krajíc chleba potřeme majonézou, na ni dáme plátky nakrájeného hovězího hrudí, kysané zelí a plátek ementálu. Přiklopíme druhým krajícem chleba.
- Sendvič opečeme z obou stran na mírném ohni na másle. Opékáme tak dlouho, až je sendvič dobře prohřátý. Ihned podáváme, například s kyselou okurkou.