Najděte si recept
Na co máte chuť?

Burgery s vepřovým bánh mì, nakládanou zeleninou a vejcem
PRIMA TIP: K nakládané zelenině a vejci se stejně dobře jako pečivo hodí i hnědá rýže nebo quinoa.
Článek
Vyzkoušejte recepty na nejlepší burgery
Suroviny (4 porce)
- mrkev 1 ks
- malá červená cibule 1/2 ks
- cukr krupice 3,5 lžičky
- rýžový ocet 60 ml
- Voda 3 lžíce
- Majonéza 125 ml
- chilli omáčka sriracha 2,5 lžíce
- citronová štáva 1,5 lžíce
- mleté vepřové maso 500 g
- bazalka (nejlépe thajská) 4 lístky
- jarní cibulka (pouze bílá a světle zelená část) 2 ks
- rybí omáčka 1,5 lžíce
- řepkový nebo rostlinný olej 4 lžičky
- velké vejce 4 ks
- čerstvý koriandr (lístky) 1 hrst
- francouzská bageta 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte do misky nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte ji s mrkví, 1 a ½ lžičkou cukru, ½ lžičkou soli, octem a vodou. Nechte stát při pokojové teplotě.
- V malé misce smíchejte majonézu, sriracha omáčku a citronovou šťávu.
- Do větší mísy vložte maso. Bazalku a jarní cibulku nasekejte nadrobno, přidejte k masu a promíchejte s rybí omáčkou a zbylým cukrem. Osolte a opepřete. Rozdělte na čtyři části a z každé vytvarujte stejně velkou placku.
- V grilu na dřevěné uhlí rozdělejte středně velký oheň nebo pusťte plynový gril na střední teplotu. Masové placky potřete olejem a pečte je zhruba 5–6 minut z každé strany, až ztmavnou. Přesuňte je na nepřímý žár.
- V pánvi rozehřejte zbylý olej, rozklepněte do ní vejce a smažte volská oka zhruba 5–6 minut, až zpevní.
- Mezitím slijte zeleninu. Koriandr nasekejte nahrubo a promíchejte se zeleninou. Bagetu rozkrojte na čtyři kousky a podélně je prokrojte. Řeznou stranu potřete sriracha majonézou, na spodní stranu položte upečené maso, navrch rozprostřete zeleninu a volské oko. Přiklopte bagetou a podávejte.
PRIMA TIP: Při přípravě zeleniny nepoužívejte kovovou mísu, aby si zelenina zachovala v kombinaci s rýžovým octem svoji barvu.
Burgery s vepřovým bánh mì, nakládanou zeleninou a vejcem , Foto: Rychlé večeře - Burgery
Rychlé večeře: Burgery
KATE MCMILLAN
Kdo by si rád nedal burger k večeři nebo o víkendovém grilování? Patříte-li také k milovníkům této skládané pochoutky, okouzlí vás knížka plná originálních burgerů inspirovaných kuchyněmi z celého světa.
Více než 50 receptů na burgery, omáčky, saláty a bulky je roztříděno podle druhu masa a autorka samozřejmě myslí i na vegetariány. Srozumitelné a zajímavé recepty vás překvapí neotřelými kombinacemi chutí, rychlou přípravou a krásnými fotkami. Co si dáte k večeři, si začnete vybírat už v knihkupectví.
Vydalo nakladatelství Omega.