Suroviny
- mrkev 1 ks
- červená cibule (malá ) 1/2 ks
- cukr krupice 3,5 lžičky
- rýžový ocet 60 ml
- voda 3 lžíce
- majonéza 125 ml
- chilli omáčka (sriracha) 2,5 lžíce
- citronová šťáva 1,5 lžíce
- mleté vepřové maso 500 g
- bazalka (nejlépe thajská) 4 lístky
- rybí omáčka 1,5 lžíce
- olej (řepkový nebo rostlinný ) 4 lžičky
- vejce (velké ) 4 ks
- koriandr (čerstvý (lístky)) 1 hrst
- bageta (francouzská ) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
PRIMA TIP: K nakládané zelenině a vejci se stejně dobře jako pečivo hodí i hnědá rýže nebo quinoa.
Článek
Vyzkoušejte recepty na nejlepší burgery
V posledních letech obliba hamburgerů v Čechách výrazně roste. Zapomeňte ovšem na fastfoodové prefabrikáty! Pokud na to půjdete pěkně od základů, použijete kvalitní maso,...
Postup přípravy
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte do misky nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte ji s mrkví, 1 a ½ lžičkou cukru, ½ lžičkou soli, octem a vodou. Nechte stát při pokojové teplotě.
- V malé misce smíchejte majonézu, sriracha omáčku a citronovou šťávu.
- Do větší mísy vložte maso. Bazalku a jarní cibulku nasekejte nadrobno, přidejte k masu a promíchejte s rybí omáčkou a zbylým cukrem. Osolte a opepřete. Rozdělte na čtyři části a z každé vytvarujte stejně velkou placku.
- V grilu na dřevěné uhlí rozdělejte středně velký oheň nebo pusťte plynový gril na střední teplotu. Masové placky potřete olejem a pečte je zhruba 5–6 minut z každé strany, až ztmavnou. Přesuňte je na nepřímý žár.
- V pánvi rozehřejte zbylý olej, rozklepněte do ní vejce a smažte volská oka zhruba 5–6 minut, až zpevní.
- Mezitím slijte zeleninu. Koriandr nasekejte nahrubo a promíchejte se zeleninou. Bagetu rozkrojte na čtyři kousky a podélně je prokrojte. Řeznou stranu potřete sriracha majonézou, na spodní stranu položte upečené maso, navrch rozprostřete zeleninu a volské oko. Přiklopte bagetou a podávejte.