Suroviny
- toustový chléb 6 ks
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko (studené ) 220 ml
- šunka (kvalitní vepřová ) 200 g
- sýr (sýr gruyère nebo ementál) 200 g
- olivový olej
- dijonská hořčice
- muškátový oříšek
- vejce (na volská oka (u Croque madame))
- sůl
Postup přípravy
- Toustové chleby dejte opéct do vyhřáté trouby (asi na 200 °C) – vyskládejte je vedle sebe na suchý plech a lehce je pokapejte olivovým olejem (nebo je můžete tenounce namazat máslem).
- Když jsou zvrchu křupavé, vyndejte je. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V malém, ideálně litinovém hrnci na lžíci másla zarestuje lžíci hladké mouky.
- Po chvíli přilijte postupně ve dvou dávkách mléko a důkladně společně prošlehejte. Jak se začne vařit, hrudky se rozpustí a vznikne hustá omáčka. Tu vařte ještě asi 5–7 minut, asi dvakrát do ní strouhněte muškátový oříšek a osolte ji.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Nyní každý toust namažte bešamelem, každý druhý pak poklaďte plátky šunky, na ni namažte asi ½ lžičky hořčice a nakonec rozdělte polovinu nastrouhaného sýru.
- Takto připravené tři tousty přiklopte zbylými namazanými tousty bešamelem navrch. Bešamel rozetřete důkladně do rohů toustového chleba, aby se vám, jako v mém případě, nepřipálily.
- Nakonec na každý z nich rozdělte zbytek sýra. Každý toust má tedy tyto vrstvy: z vrchu – sýr, bešamel, pečivo, sýr, hořčice, šunka, bešamel, pečivo.
- Tousty přendejte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby přepnuté na funkci gril péct na 210 °C asi na 10 minut dozlatova.
- Na variantu Croque madame osmažte z vajec na kousku másla volská oka.