návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Croque monsieur a madame

Hodnoceno: 0x
3 porce
do 30 minut
Croque monsieur a madame
Autor: Coolinářka Croque monsieur a madame
Rychlá večeře nebo vydatná snídaně. Přesně to jsou Croque monsieur a madame. Jaký je mezi nimi rozdíl? Croque madame navíc krásně zdobí volská oka. Na obou toustech si určitě pochutnáte! :)

Postup

  1. Toustové chleby dejte opéct do vyhřáté trouby (asi na 200 °C) – vyskládejte je vedle sebe na suchý plech a lehce je pokapejte olivovým olejem (nebo je můžete tenounce namazat máslem).
  2. Když jsou zvrchu křupavé, vyndejte je. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V malém, ideálně litinovém hrnci na lžíci másla zarestuje lžíci hladké mouky.
  3. Po chvíli přilijte postupně ve dvou dávkách mléko a důkladně společně prošlehejte. Jak se začne vařit, hrudky se rozpustí a vznikne hustá omáčka. Tu vařte ještě asi 5–7 minut, asi dvakrát do ní strouhněte muškátový oříšek a osolte ji.
  4. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Nyní každý toust namažte bešamelem, každý druhý pak poklaďte plátky šunky, na ni namažte asi ½ lžičky hořčice a nakonec rozdělte polovinu nastrouhaného sýru.
  5. Takto připravené tři tousty přiklopte zbylými namazanými tousty bešamelem navrch. Bešamel rozetřete důkladně do rohů toustového chleba, aby se vám, jako v mém případě, nepřipálily.
  6. Nakonec na každý z nich rozdělte zbytek sýra. Každý toust má tedy tyto vrstvy: z vrchu – sýr, bešamel, pečivo, sýr, hořčice, šunka, bešamel, pečivo.
  7. Tousty přendejte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby přepnuté na funkci gril péct na 210 °C asi na 10 minut dozlatova.
  8. Na variantu Croque madame osmažte z vajec na kousku másla volská oka.

Coolinářka
Svatava Vašková

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

Související témata: Hlavní jídla , Francouzské kuchyně