Suroviny
- Gruyère (nastrouhaný sýr ) 360 g
- parmazán (nastrouhaný ) 90 g
- crème fraîche 160 g
- dijonská hořčice 1 lžíce
- žloutek (větší ) 2 ks
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1/2 lžičky
- máslo (pokojové teploty) 2 lžíce
- toustový chléb (bílý) 8 plátků
- šunka (silné plátky šunky od kosti) 8 ks (celkem 320 g)
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- vejce (větší ) 4 ks
- chilli (špetka jemně mletého )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte sýr Gruyère, parmazán, crème fraîche, hořčici, žloutky a muškátový oříšek. Osolte a opepřete.
- Každý plátek chleba namažte máslem. Na plech vyložený pečicím papírem položte čtyři plátky chleba namazanou stranou dolů. Natřete je trochou sýrové směsi, položte navrch plátek šunky, potřete další vrstvou sýrové směsi a zakryjte druhým plátkem šunky. Využijete tak všechnu šunku a zhruba dvě třetiny sýrové směsi. Navrch položte namazanou stranou nahoru plátek chleba a potřete zbývající sýrovou směsí. Opepřete. Sendviče zapečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 15 minut, až získají zlatohnědou barvu a povrch začne bublat.
- Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej a opatrně do ní rozklepněte vejce. Opékejte je zhruba 3 minuty, až je bílek neprůsvitný a u krajů má mírně zlatou barvu.
- Na crocque-madame položte volské oko, osolte, opepřete a posypte zlehka papričkou.