Suroviny
- chléb (běžný chléb, nejlépe den starý) 4 krajíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- máslo (změklé) 50 g
- sýr Comté 4 plátky
- šunka (od kosti) 2 silnější plátky, rozkrojené na poloviny
- polotvrdý sýr (strouhaný) 50 g
- čerstvě namletý pepř
A v dnešní turbulentní době je solidnost a fakt, že nebudeme ve svém (chuťovém) očekávání zklamáni, vykročení dobrým směrem. Navíc, přes vznešeně znějící název, je tenhle proslulý sendvič jednoduchost sama – dva krajíce chleba (ten navíc nemusí být úplně čerstvý, spíš naopak), pár plátků kvalitního sýra a dobré šunky – a máte vše, co potřebujete. Genialita spočívá spíš v tom, že se to vše spojilo dohromady, a navíc ještě opeklo. Nejdřív to napadlo koncem 19. století oblíbený sportovní list La Revue Athlétique, založený nikým jiným než baronem Coubertinem, když se na jeho jídelních stránkách objevil recept na rychlou a snadnou večeři z pánve. Francouzská gastronomie přidala k fenomenální popularitě tohoto křupavého sendviče ještě lahodnou bešamelovou omáčku a stejně francouzská galantnost (po 2. světové válce) vytvořila i dámskou verzi, kdy Croque-Madame zdobí ještě sázené vejce. Ale původní recept je opravdu spíš příjemně spartánský.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200°C. Krajíce chleba položte před sebe a z jedné strany je potřete hořčicí a pak máslem.
- Na dva krajíce chleba položte po 2 plátcích sýra a 2 plátcích šunky a zakryjte 2 zbylými plátky sýra. Přiklopte krajíci chleba namazanou stranou dolů.
- Položte na plech vyložený papírem na pečení, posypte nastrouhaným sýrem a kousky zbylého másla, opepřete a pečte 8 minut, jen až se sýr roztaví.
PRIMA TIP: Croque-monsieur má samozřejmě víc variant a stal se také generickým pojmem, který se dá naplnit různě – je tu například zapečený sendvič z toustového chleba s kozím sýrem a fíky, či nasladko s hruškami a čokoládou, existují variace s nejrůznějšími sýry včetně plísňových, se sýrovou omáčkou, s lososem a tak dál, ale princip dvou krajíců chleba, naplněných a pak dozlatova opečených (ať už v troubě nebo na pánvi na másle) zůstává stejný. A konečně: klasický croque by pravý Francouz nezapíjel ničím jiným než červeným vínem.