návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Croque Madame aneb Madam Křupavá

4 porce
do 30 minut
Croque Madame aneb Madam Křupavá
Croque Madame aneb Madam Křupavá Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Křupavý sendvič se šunkou a sýrem se ve francouzském provedení nazývá Croque Monsieur, víceméně křupavý pán. S galskou galantností k němu vznikl i dámský protějšek – Croque Madame, který doplňuje vajíčko. Pokrm jednoduchý, vtipný, sytivý – a hodný pozorné přípravy. Zde ho předkládáme s celou parádou.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Na omáčku rozehřejte v silnostěnném kastrolu většinu másla na středním stupni. Zaprašte moukou a 2 až 3 minuty promíchávejte. Do vzniklé jíšky pozvolna vlijte většinu teplého mléka, dobře rozšlehejte a na mírném stupni vařte spolu s cibulí, do které jste zapíchali hřebíčky, a zbylým kořením podle chuti, asi 20 minut. 
  2. Omáčku přeceďte přes jemné síto, abyste odstranili celá koření, a vraťte ji do kastrolu. Vmíchejte nastrouhaný sýr, zbylé mléko a máslo a případně smetanu, abyste získali hustotu, jakou chcete. (Zbylou omáčku můžete dobře využít třeba na těstoviny.)
  3. Chleba opečte z obou stran na rozpuštěném másle dozlatova. Obložte šunkou, čerstvě nastrouhaným sýrem, zakapejte teplou omáčkou a přiložte druhý krajíc chleba.
  4. Na másle na mírnějším stupni osmažte vejce tak, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Vejce posaďte na chleba a ihned podávejte.
Reklama

Jak je to správně?

Stejně tak jako je mnoho bájí a příběhů o tom, jak vlastně Croque Monsieur a jeho protějšek vznikly, je i mnoho způsobů přípravy, a za každý se jeho zastánci chtějí bít. Hlavním trikem u obou sendvičů je dosáhnout, aby byl chléb na povrchu dokřupava opečený a uvnitř vláčný. Krajíc proto nemá být moc silný ani hutně rustikální, nejlepší jsou lehké bílé chleby. Dalším trikem je poměr náplně ke chlebu – vzhledem k sytosti náplně (ta omáčka!) se nemá dávat příliš mnoho ani sýra, ani šunky, jinak kreace ztratí na eleganci, což by vám žádná Pařížanka neodpustila. Diskuze se vedou také o omáčce, která je v Croque Madame nezbytná, jinak byste vyrobili jen sendvič se sýrem a šunkou. Někdy se používá jednoduchý bešamel (bez sýra), ale jeho pokročilejší sýrová variace (opět s celou řadou možností přípravy a někdy zvýrazněná trochou dijonské hořčice či parmazánu) podle puristů lépe ladí s celkovým vyzněním sendviče, který je přes vizuální křehkost vlastně dost solidním kouskem, který je třeba sníst hned po přípravě.

Croque Madame aneb Madam Křupavá
Croque Madame aneb Madam Křupavá
L.A. CREATIVE FOOD
Související témata: Malá jídla , Francouzské kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama