Suroviny
- houska na burger (hamburgerové bulky) 4 ks
- paštika (paštika z kuřecích nebo vepřových jater)
- majonéza 200 ml
- omáčka Sriracha (sriracha) 1 lžička
- chilli papričky (Chilli paprička) 2 ks
- koriandr 1 svazek
Nakládaná zelenina
- mrkev 2 ks
- ředkev Daikon (ředkev daikon) 1/2 ks
- vinný ocet (jablečný nebo bílý vinný ocet) 5 lžic
- cukr krupice 5 lžic
- sůl 1/2 lžičky
Burger
- mleté hovězí maso 600 g
- citronová šťáva 1 stéblo
- česnek 2 stroužky
- sójová omáčka 1 lžička
- rybí omáčka 1/2 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- pepř 1/2 lžičky
- slunečnicový olej
Postup přípravy
- Mrkev spolu s daikonem oloupejte a nakrájejte na nudličky o velikosti zápalky. Nakrájenou zeleninu dejte do mísy a přidejte 5 lžic cukru krupice, 5 lžic octa a ½ lžičky soli. Dobře promíchejte a nechte 15–20 minut vypotit. Poté sceďte, vyždímejte rukama a uložte až do podávání v lednici.
- Stéblo citronové trávy naklepejte paličkou a nakrájejte najemno. Česnek rozdrťte a spolu s nakrájenou citronovou trávou, maggi, cukrem krupicí, rybí omáčkou a mletým pepřem přidejte k mletému masu a dobře promíchejte. Maso nechte 30 minut odpočinout a poté z něj vytvarujte 4 stejně velké burgery, které slabě potřete slunečnicovým olejem. Grilujte je cca 6–8 minut z každé strany v závislosti na požadovaném stupni propečení.
- Majonézu smíchejte se srirachou. Hamburgerové bulky podélně rozřízněte a řezné plochy opečte na pánvi slabě vymazané máslem. Spodní polovinu opečené bulky potřete tenkou vrstvou paštiky, na kterou dejte burger, na něj nakládanou zeleninu, chilli papričky a koriandr. Na závěr přiklopte horní polovinou bulky, kterou jste potřeli majonézou smíchanou se srirachou.