Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bánh mì s grilovaným kuřecím masem
Prima tip: Bánh mì bagety jsou velmi podobné klasickým francouzským, což je dáno společnou historií Francie a Vietnamu. A kdo nemá rád bánh mì, tak se k této bagetě může chovat stejně jako ke klasické francouzské bagetě. Třeba namazat marmeládou a máslem.
Suroviny (4 porce)
- malé francouzské bagety 4 ks
- kuřecí stehenní řízky bez kůže a kosti 600 g
- Majonéza 200 ml
- sriracha 1 lžička
- čerstvý koriandr
- salátová okurka 1 ks
- zelená chilli paprička 2 ks
- Sójová omáčka
Marináda:
- Cukr 1/4 lžičky
- Sůl 1/4 lžičky
- čerstvě mletý černý pepř 1 lžička
- rybí omáčka 1 lžíce
- limetková šťáva 1 lžíce
- Slunečnicový olej 1 a 1/2 lžíce
- citrónová tráva 1 stéblo
- Česnek 1 stroužek
Nakládaná zelenina:
- bílá ředkev – daikon 1 ks
- mrkev 2 ks
- Sůl 1 lžička
- cukr krupice 105 g
- bílý vinný ocet 300 ml
- vlažná voda 240 ml
Postup
- Nakládaná zelenina: daikon a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu dejte do větší mísy, přidejte 1 lžičku soli a 2 lžičky cukru. Zeleninu společně se solí a cukrem zhruba 3 minuty prsty promíchávávejte. Mrkev i daikon by měla změknout a měla by jít ohnout bez zlomení. Změklou zeleninu propláchněte pod tekoucí vodou, přebytečnou tekutinu z ní jemně vymačkejte a zeleninu přendejte do litrové uzavíratelné sklenice.
- V misce smíchejte zbytek cukru krupice s vlažnou vodou a octem. Jakmile se cukr rozpustí, nalijte lák do sklenice (zelenina musí být zcela ponořená) a nechte zhruba 1 hodinu odležet v lednici. V lednici by vám měla vydržet až po dobu jednoho měsíce.
- Kuřecí maso: citronovou trávu naklepejte paličkou a pouze bílou část spolu s česnekem nasekejte najemno. Do větší mísy dejte ¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, 1 lžičku pepře, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci limetkové šťávy, 1½ lžíce oleje a nasekanou citronovou trávu s česnekem. Vše důkladně promíchejte, přidejte kuřecí řízky, které by měly mít zhruba stejnou tloušťku, a důkladně je v marinádě obalte. Maso nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Maso grilujte z obou stran dozlatova (6–10 minut). Upečené maso zakryjte alobalem a nechte ho 10 minut odpočívat.
- Báhn mì: v misce smíchejte majonézu se srirachou a salátovou okurku spolu s chilli papričkou nakrájejte na tenké plátky.
- Bagety podélně z jedné strany nařízněte. Prsty vydlabejte střídku z horní poloviny (můžeme i z dolní poloviny) a z obou stran ji potřete majonézou se srirachou, kterou jemně pokapejte maggi nebo sójovou omáčkou. Na spodní polovinu postupně vrstvěte kuřecí maso, nakládanou zeleninu, plátky chilli a okurky a na závěr přidejte čerstvý koriandr. Vše přiklopte horní polovinou bagety.
Bánh mì s grilovaným kuřecím masem, foto: Kublanka.cz
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.
Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.
Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz