Trhané kuřecí maso
- kuřecí prsa 600 g
- řepkový nebo slunečnicový olej 2 lžíce
- střední bílá cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- římský kmín (mletý římský kmín) 1 lžička
- čerstvý mletý pepř
- krystalový cukr 1 lžíce
- rajský protlak (rajčatový protlak) 3 lžíce
- worcestr 2 lžíce
- balzamiko 2 lžíce
- voda 300 ml
Na bagetu
- velké francouzské bagety 2 ks
- játrová paštika 150 g
- salátová okurka nakrájená na tenké plátky 1/3 ks
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka nakrájená na kolečka
- vepřová šunka (pro verzi se šunkou)
Postup přípravy
- Nejprve připravte nakládanou mrkev.
- Ohřejte vodu v rychlovarné konvici.
- Požadované množství vody přelijte do hrníčku a přidejte k ní cukr, sůl a rýžový ocet, promíchejte.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.
- Nudličky dejte do misky a zalijte je sladkokyselým nálevem, který jste připravili.
- Mrkev nechte 1–1,5 hodiny nakládat, poté nálev slijte. Mezitím připravte maso.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte olej a na něm nejprve orestujte cibuli s česnekem.
- Poté přidejte i maso.
- Osolte, opepřete, přidejte koření, protlak, cukr, balzamiko, worcestr a podlijte vodou.
- Ztlumte plamen, zakryjte hrnec či pánev pokličkou a nechte dusit 1,5 hodiny, aby bylo maso měkké a dalo se vidličkami roztrhat.
- Nyní můžete kompletovat bagetu.
- Bagety dejte na chvilku do trouby, aby byly křupavé.
- Poté je rozkrojte napůl, abyste měli čtyři kusy na čtyři porce a každou rozkrojte ještě podélně, ale nerozřízněte ji celou, nechte jeden okraj spojený, ať se vám lépe jí.
- Jednu stranu bagety nyní namažte paštikou a druhou majonézou.
- Na paštiku položte dostatek trhaného masa nebo šunky dle chuti.
- Na maso/šunku položte plátky okurky, poté nakládanou mrkev, jarní cibulku a koriandr.
- Stejně postupujte i u dalších kousků baget.
- Ihned servírujte.
Bánh mì bageta s trhaným kuřecím masem Zdroj: Milluji