Korpus:
- máslové sušenky 60 g
- máslo (rozpuštěné) 30 g
- mandlová mouka (nebo mleté oříšky) 20 g
Pěna z bílé čokolády:
- smetana ke šlehání 180 ml
- bílá čokoláda 100 g
- želatina 2 plátky
- vanilkový extrakt několik kapek
Postup přípravy:
- Sušenky rozmixujte na prach (případně dejte do sáčku, který zabalte do utěrky, a rozbijte je na prach pomocí válečku).
- Nalijte k nim máslo a přidejte mandlovou mouku. Vše dobře promíchejte a upěchujte na dno tartaletky nebo nerezového kroužku, pod který si dejte pečicí papír (mně vyšly dva dortíky, které měly vrstvu korpusu cca 1 cm).
- Korpusy dejte zchladit a mezitím si připravte pěnu z bílé čokolády.
- Do misky dejte ledovou vodu a namočte v ní 2 plátky želatiny. Poté 80 ml smetany zahřejte ve vodní lázni, přidejte do ní vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt. Nakonec v ní rozpusťte i bílou čokoládu.
- V robotu mezitím vyšlehejte zbylých 100 ml smetany ke šlehání dotuha. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamíchejte.
- Čerstvé jahody očistěte, omyjte a rozpulte (snažte se vybírat stejně velké jahody). Jahody dejte po obvodu nerezového kroužku (vždy rozříznutou stranou ke kroužku).
- Poté doprostřed nalijte hotový krém z bílé čokolády tak, aby byl minimálně do výšky jahod (ideální je cca 1 cm nad jahody). Dortíky dejte do lednice vychladit.
- Hotový dortík vyndejte z formy, posypte nasekanými pistáciemi a ozdobte čerstvými jahodami.
Další recepty na skvělé dortíky:
Anebo vyzkoušejte tento videorecept na nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Kompletní recept najdete ZDE