Suroviny
- červená řepa (uvařená) 250 g
- tmavá čokoláda (kvalitní 70%) 200 g
- vejce 5 ks
- máslo 200 g
- třtinový cukr 190 g
- hladká mouka 135 g
- kakao 3 lžíce
- káva (uvařená silnější ) 5 lžic
„Červená řepa patří k nejzdravějším druhům zeleniny používaných v kuchyni. A zdaleka nemusí sloužit jen pro tu slanou. Zkuste ji využít například při přípravě dezertů, jimž navíc dodá jedinečný šmrnc svým nádechem šarlatu,“ dává tip na originální dezert Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Valašsku, který patnáct let působil jako kuchař a cukrář ve špičkových hotelech ve Skotsku. Odtud si také přivezl tento chutný recept.
Postup přípravy
- Červenou řepu rozmixujte, až vznikne hladké pyré.
- Čokoládu rozpusťte s máslem. „Nejvhodnější je postup, kdy obě suroviny vložíte do mísy, kterou umístíte nad hrnec s probublávající horkou vodou, a necháte je povolit pouze působením horké páry. Odborně se tento způsob vodní lázně označuje Bain Marie. Takto zajistíte, že se suroviny rozpustí pozvolna a nepřipálí se,“ doporučuje Tomáš Kunovský.
- Vajíčka ušlehejte s cukrem do pěny. Tuto vaječnou pěnu pak přidejte do rozpuštěné čokolády s máslem a zlehka promíchejte.
- Mouku (může být i GF – bezlepková) smíchejte s kakaem a přidejte k čokoládovému základu. Opět promíchejte.
- Přilijte šálek vychladlé silnější kávy a pyré z řepy. Nyní těsto zpracujte, až je hladké. Formu (může být tradiční kulatá, nebo pro ozvláštnění zvolte formu ve tvaru obdélníku) vymažte změklým máslem pomocí cukrářské metličky a vysypejte hrubou moukou. Pak do ní těsto opatrně nalijte.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Poté zkontrolujte, formu otočte o 180°a pečte ještě dalších 10 minut.
- Po vychladnutí zdobte dle vlastního vkusu.
PRIMA TIP: Na moučníku vypadají hezky drcené oříšky, mandle, čokoládový krém a kandovaná řepa (uvařená v cukrovém rozvaru).