Křehké těsto
- máslo 90 g
- moučkový cukr 60 g
- mandlová moučka 15 g
- strouhaný kokos 20 g
- vejce 30 g (asi 1/2 ks velikosti L)
- polohrubá mouka 160 g + na pomoučení
- sůl 1/4 lžičky
Čokoládová pěna
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná kvalitní ) 180 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 50 ml
- smetana (kokosová ) 70 ml
- vanilková pasta (nebo extrakt) 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 160 ml
Malinové želé
- želatina (4 g želatinových plátků nebo 6 g želatiny v prášku)
- mražené maliny 110 g
- cukr krupice 80 g
Dokončení
Postup přípravy
- KŘEHKÉ TĚSTO S KOKOSEM: Elektrickým mixérem s plochým šlehačem na střední výkon vyšlehejte máslo na hustou vláčnou hmotu. Do másla pak prosejte moučkový cukr, mandlovou moučku, strouhaný kokos a nakonec vmíchejte vejce. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl a vymíchejte těsto. To pak zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice odležet.
- Troubu předehřejte na 160 °C a na plech vyložený pečicím papírem rozložte 8 forem na dortíky o průměru 8 cm.
- Na pomoučeném válu vyválejte těsto na 3 mm tenký plát a vyložte jím každou formičku. Těsto pak ve formičkách přikryjte pečicím papírem a naplňte syrovou rýží. Dortíky předpékejte asi 6 minut, poté vysypte rýži, odstraňte papír a pečte dalších 6 minut dozlatova. Křehké těsto si můžete také zamrazit a dle potřeby upéct později. Upečené dortíky vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a odstraňte formičky. Dortíky si můžete upéct až 3 dny předem a skladovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.
- ČOKOLÁDOVÁ PĚNA: Do žáruvzdorné mísy nasypte čokoládu. V rendlíku smíchejte smetanu (a), kokosovou smetanu a vanilkovou pastu a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou směs pak nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevytvoří se ganache.
- Ve vychlazené míse vyšlehejte smetanu (b) do polotuha a ihned zlehka vmíchejte do ganache silikonovou stěrkou.
- MALINOVÉ ŽELÉ: V míse se studenou vodou namočte želatinové plátky a jakmile změknou, zlehka je vyždímejte. Odložte stranou a nechte zahřát na pokojovou teplotu. Pokud pracujete s želatinou v prášku, nasypte ji do mísy s 30 ml studené vody a nechte odstát při pokojové teplotě.
- V rendlíku smíchejte mražené maliny s cukrem a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a směs se nezačne vařit. Odstavte, přidejte želatinu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- DOKONČENÍ: Malinové želé rovnoměrně rozdělte do vychladlých korpusů. Lžící pak dortíky naplňte čokoládovou pěnou a povrch dortíků krouživým pohybem uhlaďte. Na závěr poprašte kakaem a ozdobte plátky kokosu a čerstvými malinami. Dortíky ihned podávejte nebo skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici až 24 hodin.