Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce

Moderní doba s sebou přináší i mnoho možností, jak si zjednodušit a ulehčit práci v kuchyni. Takzvané mug cakes jdou ještě dál – za pomoci mikrovlnky se totiž mohou pustit do pečení i ti, kdo to vůbec neumí, a/nebo nemají na to vůbec čas. Ale pozor, tahle vtipná, doslova minutová zkratka vede k vynikajícím výsledkům!

Zdá se, že první recept na „mug cake“ se objevil v Americe v prvním desetiletí tohoto století, kdy ho jakási hospodyňka zaslala mailem své sousedce. Je samozřejmě nerozlučně spjat a) s používáním mikrovlnky, b) rozvojem sociálních sítí, c) stylem života naší doby, která prostě nemá moc času na klasické způsoby pečení dezertů a/nebo je – ze zjevných důvodů – přenechává profíkům.

Dnes o „dortících z hrnečku“ vycházejí celé kuchařky a důvod je rovněž zjevný. Zvládne je prostě každý levou zadní a sníst se dají i za pochodu třeba u počítače při home office… A vůbec není nutné nad nimi ohrnovat nos, protože sestávají vždy jen z kvalitních přísad, dokonce i zdravých. Trápit se nemusíte ani s vážením – prostě odměřujte podle hrnku, v němž budete dezert připravovat, případně na lžíce.

Vyzkoušejte některý z receptů a vychutnejte si svůj osobní dortík

Čokoládový

Kdo by nemiloval čokoládové dorty? Tahle rychlovka díky své šťavnaté vláčnosti a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky nejoblíbenější lahůdky lidstva.

1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 65 ml mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce lískooříškové pomazánky nebo čokoládových pecek
  1. Suché přísady promíchejte v misce.
  2. Vešlehejte mléko a rostlinný olej, aby v těstíčku nebyly hrudky.
  3. Vlijte do hrnku tak velkého, aby těstíčko sahalo do dvou třetin výšky.
  4. Doprostřed dejte lžíci pomazánky nebo pecičky čokolády – nemusíte je do těsta zatlačovat nebo vmíchávat, udělají to během přípravy samy.
  5. Na otočný talíř v mikrovlnce položte papírový ubrousek a na něj postavte hrnek (bezpečnostní opatření, kdyby náhodou těsto přeteklo).
  6. Vařte 70 vteřin při nejvyšším stupni (pokud máte mikrovlnku s příkonem 900 W), máte-li slabší, vařte o něco déle.

PRIMA TIP: V různých typech mikrovlnek se může těsto péct různým způsobem podle jejich příkonu/výkonu. Při první přípravě dezertů z mikrovlnky na to ovšem snadno přijdete a upravíte si dobu podle svých zkušeností, vždycky půjde maximálně o minuty, spíš ale vteřiny.

Kokosový

Exotická vůně a chuť kokosu je v našem pečení zažitá po desetiletí. Dortík v hrnečku je nechává obzvlášť vyniknout, a to doslova za minutku!

  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • ¼ lžičky kokosového extraktu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • šlehačka či mascarpone a opražený strouhaný kokos nebo kokosové lupínky na dokončení
  1. Všechny přísady promíchejte v misce nebo přímo v hrnečku, v němž budete dezert připravovat.
  2. Případně přesuňte do hrnku a vařte v mikrovlnce 1 až 1 ½ minuty, po 1 minutě zkontrolujte a pak případně dovařte v 15vteřinových intervalech.
  3. Doplňte šlehačkou či mascarpone a kokosem a podávejte.

Mrkvový

Slavný mrkvový dort si teď můžete užít v superrychlé verzi a opravdu bez výčitek. Schválil by vám ho i nutriční poradce.

1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 1½ lžíce másla
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce mléka
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce najemno nastrouhané mrkve
  • šlehačka, mascarpone nebo moučkový cukr na dokončení
  1. Přímo v hrnku, v němž budete dezert připravovat, promíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, mléko, mouku, prášek do pečiva a skořici do stejnorodé směsi.
  2. Zapracujte do ní nastrouhanou mrkev.
  3. Vařte v mikrovlnce 1 až 1½ minuty, po 1 minutě přidávejte případně jen 15vteřinové intervaly, těsto by mělo být pevné a trochu se odtahovat ode stěn hrnku, ale nemělo by se vysušit.
  4. Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky, mascarpone, případně krémového sýra utřeného s trochou medu nebo javorového sirupu nebo jen poprášené moučkovým či skořicovým cukrem.

Dorty do hrníčku jsou nejen vítanou svačinkou, když vás honí mlsná, ale pokud zvolíte zdravější ingredience, mohou být i nutričně zajímavou snídaní nebo plnohodnotnou svačinou, a to i pro děti. Jen dejte pozor, aby použitý hrnek byl vhodný do mikrovlnky. Kafáč po babičce se zlatým okrajem si nechte opravdu jen na to kafe.

Banánový

Takzvaný banánový chlebíček se řadí k oblíbeným kouskům i méně zkušených. Je šťavnatý, vláčný, leccos vám promine a má nárok na to si říkat i zdravý. To všechno si ve své hrnkové (navíc bezlepkové!) podobě zachovává, a krom toho přidává neocenitelné: bleskurychlost.

2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 1 banán
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce čokoládových pecek (třeba bílých nebo namíchaných)
  • + trocha másla na vymazání hrnků
  1. V míse rozetřete banán vidličkou.
  2. Vyklepněte k němu vejce a promíchejte.
  3. Přidejte mouku, promíchejte, vmíchejte polovinu čokoládových peciček.
  4. Přesuňte do jednoho velkého nebo dvou menších hrnků či misek vhodných do mikrovlnky a vymazaných trochou másla nebo jiného tuku. Posypte zbylými chipsy.
  5. Vařte 2 a ½ minuty při vysokém výkonu, máte-li jeden hrnek, a asi 90 vteřin, máte-li menší hrnky nebo misky.

PRIMA TIP: Pokud si nejste jistí, zda je už dezert propečený, zkontrolujte ho po 90 vteřinách, a pak případně dovářejte 30vteřinovými intervaly. Chcete-li připravit veganskou verzi, vymažte hrnek kokosovým olejem.

Rudý samet

Proslulý valentýnský dort vášnivě načervenalé barvy můžete začít připravovat, až když už váš vyvolaný/á zvoní u dveří. Úspěch večera zaručen! A funguje to celoročně :)

1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • ⅓ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kakaa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody (bikarbony)
  • špetka soli
  • 60 ml podmáslí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka přírodního červeného barviva (pár kapek tekutého, hrášek gelového)

POLEVA

  • 1 lžíce krémového sýra či žervé
  • 1 lžička smetany ke šlehání
  • 1 lžička krupicového cukru
  1. Do hrnku, v němž budete dezert připravovat, dejte všechny suché přísady a promíchejte je vidličkou.
  2. Přidejte všechny ostatní přísady, dobře promíchejte, aby v těstíčku nebyly hrudky. (Hrnek musí být naplněn jen do poloviny, případně těsto rozdělte do dvou).
  3. Vařte 90 vteřin při nejvyšším výkonu. Nechte trochu vychladnout.
  4. Na polevu utřete všechny uvedené přísady a kopečkem ozdobte dezert.

PRIMA TIP: Vzhledem k různým výkonům různých mikrovlnek je dobré dezert zkontrolovat po 1 minutě. Pokud se ještě těsto neodtahuje od stěny hrnku, vařte dál v 15vteřinových intervalech. Nemáte-li po ruce podmáslí, použijte jogurt zředěný trochou mléka.

Arašídový

Návyková chuť arašídového másla je v dezertech zvlášť neodolatelná… obyčejné, zemité buráky v nich tak nějak získají nádech zvláštní elegance.

1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 1 ½ lžíce másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce čokoládových pecek nebo čtvereček čokolády
  • ½ lžíce krémového arašídového másla
  1. V hrnku, v němž budete dezert připravovat, nechte v mikrovlnce rozehřát máslo, 20 až 30 vteřin.
  2. Do hrnku přidejte mléko, cukr, mouku, kakao, prášek a sůl. Vidličkou dobře promíchejte, ale nepřehánějte to.
  3. Doprostřed dejte hrudku arašídového másla, posypte čokoládovými pecičkami nebo položte kousek čokolády a lehce zamáčkněte do těsta.
  4. Vařte při vysokém výkonu 45 vteřin, pak zkontrolujte a případně vařte ještě 15 vteřin.

Zdroj: časopis Prima FRESH, www.countryliving.com; zdroj foto: iStock, se souhlasem Marka Kučery

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty