Moderní doba s sebou přináší i mnoho možností, jak si zjednodušit a ulehčit práci v kuchyni. Takzvané mug cakes jdou ještě dál – za pomoci mikrovlnky se totiž mohou pustit do pečení i ti, kdo to vůbec neumí, a/nebo nemají na to vůbec čas. Ale pozor, tahle vtipná, doslova minutová zkratka vede k vynikajícím výsledkům!
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce
Zdá se, že první recept na „mug cake“ se objevil v Americe v prvním desetiletí tohoto století, kdy ho jakási hospodyňka zaslala mailem své sousedce. Je samozřejmě nerozlučně spjat a) s používáním mikrovlnky, b) rozvojem sociálních sítí, c) stylem života naší doby, která prostě nemá moc času na klasické způsoby pečení dezertů a/nebo je – ze zjevných důvodů – přenechává profíkům.
Dnes o „dortících z hrnečku“ vycházejí celé kuchařky a důvod je rovněž zjevný. Zvládne je prostě každý levou zadní a sníst se dají i za pochodu třeba u počítače při home office… A vůbec není nutné nad nimi ohrnovat nos, protože sestávají vždy jen z kvalitních přísad, dokonce i zdravých. Trápit se nemusíte ani s vážením – prostě odměřujte podle hrnku, v němž budete dezert připravovat, případně na lžíce.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 2 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Vyzkoušejte některý z receptů a vychutnejte si svůj osobní dortík
Čokoládový
Kdo by nemiloval čokoládové dorty? Tahle rychlovka díky své šťavnaté vláčnosti a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky nejoblíbenější lahůdky lidstva.
1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- ¼ hrnku hladké mouky
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 65 ml mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce lískooříškové pomazánky nebo čokoládových pecek
- Suché přísady promíchejte v misce.
- Vešlehejte mléko a rostlinný olej, aby v těstíčku nebyly hrudky.
- Vlijte do hrnku tak velkého, aby těstíčko sahalo do dvou třetin výšky.
- Doprostřed dejte lžíci pomazánky nebo pecičky čokolády – nemusíte je do těsta zatlačovat nebo vmíchávat, udělají to během přípravy samy.
- Na otočný talíř v mikrovlnce položte papírový ubrousek a na něj postavte hrnek (bezpečnostní opatření, kdyby náhodou těsto přeteklo).
- Vařte 70 vteřin při nejvyšším stupni (pokud máte mikrovlnku s příkonem 900 W), máte-li slabší, vařte o něco déle.
PRIMA TIP: V různých typech mikrovlnek se může těsto péct různým způsobem podle jejich příkonu/výkonu. Při první přípravě dezertů z mikrovlnky na to ovšem snadno přijdete a upravíte si dobu podle svých zkušeností, vždycky půjde maximálně o minuty, spíš ale vteřiny.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 3 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Kokosový
Exotická vůně a chuť kokosu je v našem pečení zažitá po desetiletí. Dortík v hrnečku je nechává obzvlášť vyniknout, a to doslova za minutku!
- ¼ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce zakysané smetany
- ¼ lžičky kokosového extraktu
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- šlehačka či mascarpone a opražený strouhaný kokos nebo kokosové lupínky na dokončení
- Všechny přísady promíchejte v misce nebo přímo v hrnečku, v němž budete dezert připravovat.
- Případně přesuňte do hrnku a vařte v mikrovlnce 1 až 1 ½ minuty, po 1 minutě zkontrolujte a pak případně dovařte v 15vteřinových intervalech.
- Doplňte šlehačkou či mascarpone a kokosem a podávejte.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 4 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Mrkvový
Slavný mrkvový dort si teď můžete užít v superrychlé verzi a opravdu bez výčitek. Schválil by vám ho i nutriční poradce.
1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 1½ lžíce másla
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce mléka
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce najemno nastrouhané mrkve
- šlehačka, mascarpone nebo moučkový cukr na dokončení
- Přímo v hrnku, v němž budete dezert připravovat, promíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, mléko, mouku, prášek do pečiva a skořici do stejnorodé směsi.
- Zapracujte do ní nastrouhanou mrkev.
- Vařte v mikrovlnce 1 až 1½ minuty, po 1 minutě přidávejte případně jen 15vteřinové intervaly, těsto by mělo být pevné a trochu se odtahovat ode stěn hrnku, ale nemělo by se vysušit.
- Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky, mascarpone, případně krémového sýra utřeného s trochou medu nebo javorového sirupu nebo jen poprášené moučkovým či skořicovým cukrem.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 5 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Dorty do hrníčku jsou nejen vítanou svačinkou, když vás honí mlsná, ale pokud zvolíte zdravější ingredience, mohou být i nutričně zajímavou snídaní nebo plnohodnotnou svačinou, a to i pro děti. Jen dejte pozor, aby použitý hrnek byl vhodný do mikrovlnky. Kafáč po babičce se zlatým okrajem si nechte opravdu jen na to kafe.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 6 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Banánový
Takzvaný banánový chlebíček se řadí k oblíbeným kouskům i méně zkušených. Je šťavnatý, vláčný, leccos vám promine a má nárok na to si říkat i zdravý. To všechno si ve své hrnkové (navíc bezlepkové!) podobě zachovává, a krom toho přidává neocenitelné: bleskurychlost.
2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 1 banán
- 1 vejce
- 3 lžíce mandlové mouky
- 1 lžíce čokoládových pecek (třeba bílých nebo namíchaných)
- + trocha másla na vymazání hrnků
- V míse rozetřete banán vidličkou.
- Vyklepněte k němu vejce a promíchejte.
- Přidejte mouku, promíchejte, vmíchejte polovinu čokoládových peciček.
- Přesuňte do jednoho velkého nebo dvou menších hrnků či misek vhodných do mikrovlnky a vymazaných trochou másla nebo jiného tuku. Posypte zbylými chipsy.
- Vařte 2 a ½ minuty při vysokém výkonu, máte-li jeden hrnek, a asi 90 vteřin, máte-li menší hrnky nebo misky.
PRIMA TIP: Pokud si nejste jistí, zda je už dezert propečený, zkontrolujte ho po 90 vteřinách, a pak případně dovářejte 30vteřinovými intervaly. Chcete-li připravit veganskou verzi, vymažte hrnek kokosovým olejem.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 7 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Rudý samet
Proslulý valentýnský dort vášnivě načervenalé barvy můžete začít připravovat, až když už váš vyvolaný/á zvoní u dveří. Úspěch večera zaručen! A funguje to celoročně :)
1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- ⅓ hrnku hladké mouky
- 1 lžička kakaa
- 2 lžíce krupicového cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody (bikarbony)
- špetka soli
- 60 ml podmáslí
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- špetka přírodního červeného barviva (pár kapek tekutého, hrášek gelového)
POLEVA
- 1 lžíce krémového sýra či žervé
- 1 lžička smetany ke šlehání
- 1 lžička krupicového cukru
- Do hrnku, v němž budete dezert připravovat, dejte všechny suché přísady a promíchejte je vidličkou.
- Přidejte všechny ostatní přísady, dobře promíchejte, aby v těstíčku nebyly hrudky. (Hrnek musí být naplněn jen do poloviny, případně těsto rozdělte do dvou).
- Vařte 90 vteřin při nejvyšším výkonu. Nechte trochu vychladnout.
- Na polevu utřete všechny uvedené přísady a kopečkem ozdobte dezert.
PRIMA TIP: Vzhledem k různým výkonům různých mikrovlnek je dobré dezert zkontrolovat po 1 minutě. Pokud se ještě těsto neodtahuje od stěny hrnku, vařte dál v 15vteřinových intervalech. Nemáte-li po ruce podmáslí, použijte jogurt zředěný trochou mléka.
Mug cakes: Oblíbené jednoporcové dortíky z hrníčku připravíte v mikrovlnce 8 Zdroj: se souhlasem Marka Kučery
Arašídový
Návyková chuť arašídového másla je v dezertech zvlášť neodolatelná… obyčejné, zemité buráky v nich tak nějak získají nádech zvláštní elegance.
1 HRNEK / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 1 ½ lžíce másla
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce čokoládových pecek nebo čtvereček čokolády
- ½ lžíce krémového arašídového másla
- V hrnku, v němž budete dezert připravovat, nechte v mikrovlnce rozehřát máslo, 20 až 30 vteřin.
- Do hrnku přidejte mléko, cukr, mouku, kakao, prášek a sůl. Vidličkou dobře promíchejte, ale nepřehánějte to.
- Doprostřed dejte hrudku arašídového másla, posypte čokoládovými pecičkami nebo položte kousek čokolády a lehce zamáčkněte do těsta.
- Vařte při vysokém výkonu 45 vteřin, pak zkontrolujte a případně vařte ještě 15 vteřin.
Zdroj: časopis Prima FRESH, www.countryliving.com; zdroj foto: iStock, se souhlasem Marka Kučery