Slané košíčky z listového těsta a vajíčkovo-pivním krémem podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Vajíčka jsou symbolem Velikonoc a v různých podobách patří na slavnostní tabuli. Zkuste letos trochu netradiční pojetí a připravte pro koledníky elegantní košíčky plněné vajíčkovým krémem, kterému speciální chuť dodá kapka dobrého piva.

12 porcí
60 minut

Košíčky

Vajíčkovo-pivní krém

Postup přípravy

  1. Vajíčkovo-pivní krém: Čtyři vejce uvařte natvrdo.
  2. Ze zbylých vajec vyklepněte žloutky. Bílky odložte na jindy, v tomto receptu je nebudete potřebovat. Žloutky vlijte do vyšší nádoby na mixování. Přidejte pivo, hořčici, šťávu z půlky citronu, papriku, sůl a pepř. Pomocí mixéru s nástavcem šlehací metly začněte směs šlehat. Během šlehání přidávejte olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Olej přilévejte opatrně, jen mírným proudem. Na toto množství žloutků spotřebujete zhruba 250 ml oleje.
  3. Uvařená vejce oloupejte a vložte do mixéru. Přidejte ⅔ pivní majonézy a vše rozmixujte na hladký hustý krém. Pokud se vám zdá, že je krém příliš hustý, přidejte i zbytek majonézy nebo přilijte trochu piva. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Krém dejte do cukrářského pytlíku a uchovejte zatím v lednici.
  4. Košíčky z listového těsta: Troubu předehřejte na 190 °C.
  5. Listové těsto vyválejte na tloušťku 2–3 mm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru asi 6 cm. Kolečka rozdělte na polovinu. Jednu nechte v celku a z druhé menším vykrajovátkem o průměru asi 3,5 cm vykrojte středy.
  6. Plné nevykrojené kolečko potřete žloutkem a poté na něj položte kolečko s vykrojeným středem. Kraj vykrojeného kolečka také potřete žloutkem. Takto připravená kolečka položte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě 20–25 minut.
  7. Upečené a vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte pažitkou.

Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé velikonoční pokrmy inspirované prémiovým ležákem Zlatý Bažant, které oceníte nejen na Velikonoční pondělí, ale využijete je i po velikonočních svátcích. Překvapte letos rodinu i přátele neotřelým velikonočním menu na slavnostní tabuli.

K Velikonocům patří také vajíčková pomazánka. Vyzkoušejte recept na jednoduchou vajíčkovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty