Těsto
- pšeničná celozrnná mouka (hladká, např. Pernerka) 400 g
- hladká žitná mouka (celozrnná, např. Pernerka) 100 g
- vejce 6 ks
- voda 20 g
- moučkový cukr 50 g
- máslo (studené) 200 g
- sůl 5 g
- droždí 5 g
- hořká čokoláda 70 g
Čokoládová poleva
- smetana ke šlehání 100 g
- mléčná čokoláda 200 g
- máslo 30 g
- sůl 1 špetka
- cukrová vajíčka (na ozdobu)
Postup přípravy
- Do mísy dejte obě mouky, vejce, vodu, cukr, sušené droždí a sůl. Míchejte v mixéru asi 3 minuty při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nespojí. Seškrábněte stěny mísy a nechte těsto 15 minut odpočívat.
- Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a začněte znovu míchat těsto. Pomalu přidávejte máslo do těsta za chodu robota. Těsto míchejte, až bude máslo zapracované.
- Těsto vyndejte na pomoučený stůl. Jednu třetinu nastrouhané čokolády zapracujte do těsta. Toto opakujte, dokud nebude všechna nastrouhaná čokoláda rovnoměrně rozmístěna v těstě. Možná budete muset v tuto chvíli přidat ještě trochu mouky, protože těsto bude dost lepivé. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na pomoučený stůl. Těsto nakrájejte na 3 stejně velké díly a z každého vyválejte 3 dlouhé prameny, každý asi 30 cm dlouhý, a spleťte cop. Cop by měl být dostatečně dlouhý, abyste mohli zastrčit každý konec pod něj tak, aby střed copu při vkládání do chlebíčkové formy úhledně seděl na obou koncích. Nechte kynout ve formě dalších 30 minut.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Jakmile brioška zdvojnásobí svou velikost, důkladně potřete vršek vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 15 – 20 minut.
- Smetanu ke šlehání zahřejte spolu s máslem a solí, kterou zalijte čokoládu v míse a míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
- Upečenou briošku vyjměte z formy a dejte na mřížku na plech na pečení. Vlažnou briošku polijte čokoládovou polevou a ozdobte dle vlastní fantazie.
Vyzkoušejte také recept na hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se i dalšími recepty od Mirky van Gils Slavíkové