Suroviny
- krůtí prsa 400 g
- jemný rostlinný olej, např. hroznový 8 lžic
- hrubozrnná nebo hladká dijonská hořčice 1 lžíce
- med 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- několik hrstí čerstvých salátových listů (baby špenát, rukola, polníček)
- bílá nebo červená cibule 1 ks
- borůvky 1 hrst
- zralé broskve 4 ks
- několik vlašských ořechů
- jemný čerstvý nebo polotvrdý sýr, i ovčí nebo kozí 150 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Postup přípravy
- Gril předehřejte na středně vysokou teplotu.
- Maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.
- Broskve rozkrojte na půlky, vyndejte pecku a broskve případně nakrájejte na klínky. Potřete je z obou stran olejem.
- Plátky masa grilujte z každé strany 8 až 10 minut, až budou propečené a chytí barvu.
- Broskve grilujte 3 až 4 minuty, až se na nich vytvoří vzor mřížek. Dejte stranou spolu s masem chvíli odpočívat.
- Ve velké míse prošlehejte hořčici, med, ocet a olej na zálivku, osolte ji a opepřete podle chuti. Část zálivky dejte stranou.
- Do mísy přidejte opláchnuté a osušené salátové listy, najemno nakrájenou cibuli, borůvky, ořechy a nalámaný nebo rozdrobený sýr, promíchejte a navrch položte na plátky nakrájené maso a broskve. Zbylou zálivku podávejte zvlášť. K salátu můžete podávat čerstvé křupavé pečivo nebo nasucho opečený chléb.
PRIMA TIP: Opravdu nehraje roli, jaký (měkký nebo polotvrdý) sýr použijete, může to být feta nebo jiný podobný „balkánský“ sýr, ale i mozzarella, salátová lučina, brynza…
Grilovaná krůtí prsa s broskvemi v salátu Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD