Najděte si recept
Na co máte chuť?

Masové koule s játry a rajčatovou omáčkou
Další zajímavé recepty z krásné kuchařky Cukrfree najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Článek
Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (4 porce)
Koule:
- mlěté hovězí maso 500 g
- hovězí játra 20 g
- menší cibule 1/2 ks
- Česnek 2 stroužky
- čerstvé oregáno 2 snítky
- Cuketa 1/2 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- domácí sádlo asi 3 lžíce
Omáčka:
- Cuketa 1 ks
- menší lilek 1 ks
- rajčata 6 ks
- Česnek 2 stroužky
- čerstvá bazalka (jde použít i sušená) 3–4 lístky
- Olivový olej 8 lžic
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 160 °C. Cuketu a lilek oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a se zeleninou rozložte do zapékací nádoby. Posypte nasekanou bazalkou, zalijte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut.
- Mezitím vymažte zapékací mísu sádlem. Do mixéru typu kutr dejte hovězí maso, játra, oloupanou cibuli a česnek, oregano a oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Rukama tvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm a skládejte je do připravené nádoby.
- Hotovou zeleninu vyjměte a nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvyšte na 175 °C. Koule zakápněte rozehřátým sádlem, vložte do trouby a pečte zhruba 25 minut, až ztmavnou a zpevní.
- Vychladlou zeleninu rozmixujte tak, jak máte rádi a omáčkou přelijte upečené koule. Vraťte je do trouby na 5–10 minut zapéct.
Masové koule s játry a rajčatovou omáčkou , Foto: Cukrfree - kuchařka pro malé i velké
Cukrfree – kuchařka pro malé i velké
Jana Dell Plotnárková a Janina Černá
Cukrfree kuchařka pro malé i velké je nepostradatelnou knihou pro každého, kdo se zajímá o zdraví nejen svoje, ale i celé své rodiny. Najdete v ní více než 120 unikátních receptů s minimálním obsahem cukru, a s ideálním poměrem pro tělo prospěšných zdravých tuků a bílkovin. Součástí jsou také výživová doporučení, kde se dozvíte spoustu užitečných informací o tom, jak by měla vypadat výživa nejen nás dospělých, ale i dětí, a to včetně těch nejmenších.
Ve spojení s nádhernými fotografiemi dýchajícími atmosférou Havaje, kde celá kniha vznikala, je kuchařka unikátní knihou, která vás jen utvrdí v tom, že i bez cukru to jde! Všechny recepty v knize jsou přirozeně bezlepkové, vlídné pro diabetiky a všechny, co trápí nadváha.
Vydalo nakladatelství Sevruga.