Koule
- mleté hovězí maso 500 g
- hovězí játra 20 g
- cibule (menší ) 1/2 ks
- česnek 2 stroužky
- oregano (čerstvé ) 2 snítky
- cuketa 1/2 ks
- sádlo (domácí ) asi 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- cuketa (Cuketa) 1 ks
- lilek (menší ) 1 ks
- rajčata 6 ks
- česnek 2 stroužky
- bazalka (čerstvá jde použít i sušená) 3–4 lístky
- olivový olej 8 lžic
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Další zajímavé recepty z krásné kuchařky Cukrfree najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Článek
Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Cuketu a lilek oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a se zeleninou rozložte do zapékací nádoby. Posypte nasekanou bazalkou, zalijte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut.
- Mezitím vymažte zapékací mísu sádlem. Do mixéru typu kutr dejte hovězí maso, játra, oloupanou cibuli a česnek, oregano a oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Rukama tvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm a skládejte je do připravené nádoby.
- Hotovou zeleninu vyjměte a nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvyšte na 175 °C. Koule zakápněte rozehřátým sádlem, vložte do trouby a pečte zhruba 25 minut, až ztmavnou a zpevní.
- Vychladlou zeleninu rozmixujte tak, jak máte rádi a omáčkou přelijte upečené koule. Vraťte je do trouby na 5–10 minut zapéct.