Suroviny
- cibule 1 ks
- olivový olej
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr 1 větší špetka
- mleté maso (směs hovezího a vepřového) 600 g
- vejce 2 ks
- bazalka 10 snítek
- strouhanka 60 g
- mozzarella 200 g
Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli nadrobno a opečte ji na rozehřátém olivovém oleji dozlatova. Přidejte sekaná rajčata, osolte, opepřete a lehce oslaďte cukrem. Vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud omáčka pěkně nezhoustne.
- Dejte mleté maso do mísy, přidejte vejce, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Nasekejte bazalku nadrobno, část si nechte na ozdobu a zbytek přimíchejte k masu.
- Přisypte strouhanku a znovu dobře promíchejte. Rozdělte směs na 16 stejných dílků. Mozzarellu nakrájejte na 16 kousků. Každý dílek masa rozmáčkněte na placku, do středu vložte kousek sýra a pevně uzavřete do kuličky.
- Rozložte masové koule na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 10 minut dozlatova. Upečené koule vložte do omáčky, krátce prohřejte a podávejte třeba s těstovinami, ozdobené čerstvou bazalkou.

Šťavnaté masové koule plněné mozzarellou v rajčatové omáčce Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také masové koule v rajčatové omáčce s polentou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem