Voňavé domácí zálivky, čatní a dresinky: za pár korun a bez chemie

Sluneční paprsky nám svou intenzitou dávají neomylně najevo, že léto je v plném proudu a s ním i chutná a lehká kuchyně, ve které hrají prim saláty, grilovaná masa, sýry, ryby či zelenina. Všechny tyto delikatesy se neobejdou bez zálivek, čatní a dresinků. Zapomeňte na kupované varianty a upřednostněte ty domácí. Nabízíme hned 3 důvody, proč se to vyplatí.

Ušetříte

Domácí dresinky a zálivky vás vyjdou na zlomek ceny těch kupovaných a připravíte si takové množství, které potřebujete, a zbytek vám nebude zabírat místo v lednici. Čatní můžete dokonce i sterilovat a mít uskladněné i několik měsíců. Originální čatní pochází z Indie a jedná se o hutnější výrazně kořeněnou omáčku, která se podává k masu či sýrům.

„Jeho základem je rozvařené ovoce či zelenina a samozřejmě nezbytné koření, kterým se nešetří. Zkuste třeba kombinaci červené cibule, česneku, černého pepře Lampong, tymiánu a portského. Milovníky ostrých chutí nadchne například mangové čatní se zázvorem, hořčičnými semínky, skořicí, koriandrem, pálivými chilli kroužky a šafránem, který patří k vůbec nejcennějším kořením světa. Je to proto, že jde o ruční sklizeň čnělek květů šafránu setého a z každého květu se vyzíská jen pár čnělek. Pro čatní můžete použít papriky, jablka, cukety, švestky, rajčata apod. Pro přípravu zálivek a dresinků vystačíte s oleji a octy nebo bílým jogurtem a tvarohem, které opět individuálně dochutíte kořením a bylinkami,“ dává tip Michaela Schneedorferová ze specializovaného obchodu s kořením.

Jíte bez chemie

Úžasné na domácích dresincích, omáčkách a zálivkách je to, že se obejdou bez přidané chemie. Přesně víte, co jste použili a v jaké kvalitě. Potravináři často konzervanty, stabilizátory, barvivy a umělými aromaty nešetří. Protože vám příprava zálivky i dresinku zabere jen pár minut a nevyžaduje to pokročilou kuchařskou zručnost, rozhodně se vyplatí připravit si jejich kvalitní domácí verzi.

Letní pokrm plný zeleniny si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Šopský salát

„Pro přípravu salátových zálivek je stěžejní surovinou ocet a olej. Pro přípravu zálivky se poohlédněte po jiném octu než klasickém lihovém, ten si schovejte k tlačence, pro zavařování či na přípravu utopenců. Pro salátové zálivky sáhněte po vinném bílém či červeném octu, nabízí se i delikátní balzamikový nebo jablečný ocet. Existuje i celá řada dalších octových specialit. Olej je ideální olivový za studena lisovaný nebo stojí za vyzkoušení i ořechové a semínkové oleje. Do základu zálivek se pak používají další ingredience jako například nepostradatelné bylinky a koření, hořčice, najemno nastrouhaný sýr, víno či žloutek. Naproti tomu dresink má v základu nejčastěji mléčný produkt, jako je tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, setkáte se však i s dresinky s rajčatovým či majonézovým základem,“ upřesňuje Michaela Schneedorferová.

Fantazii se meze nekladou a jazýček vám poděkuje

Alfou a omegou přílohových omáček, dresinků a zálivek jsou bylinky a koření. Ty dotváří výslednou chuť a mají schopnost pozdvihnout jídlo na mimořádný gurmánský zážitek. Využít můžete již připravené směsi, které mají precizně vyvážený poměr jednotlivých kořenicích ingrediencí. „Zde doporučuji zavítat do specializovaných obchodů, které nabídnou světové speciality, velké množství jednodruhového koření či umně namíchané kořenicí směsi. Takto jsou namíchány například směs na řecké tzatziki, arménská směs Chmeli-Suneli, jemná bylinná směs Café de Paris, která se podává ve formě vyhlášené omáčky ke steakům ve stejnojmenné francouzské restauraci, či typická argentinská směs koření Asádo, která vynikne u grilovaného hovězího masa,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Chcete-li dostat do zálivek, čatní a dresinků neotřelé chutě, nechte se zlákat a vyzkoušejte například efektní chilli nitě či pikantní chilli jalapeño Chipotle kouřové, citronovou trávu, která se skvěle doplňuje s česnekem, koriandrem a chilli, černý pepř Lampong s tóny čerstvého dřeva a pryskyřičným pozadím nebo osvěžující grapefruitový pepř s chutí a vůní citrusů. Své kouzlo bude mít v čatní i řecké seno, které se hojně používá v arabské či asijské gastronomii.

JOGURTOVÝ DRESINK S HARISSOU

Ingredience:

  • 1 bílý jogurt
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 kávová lžička limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce koření Harissa od Království chuti
  • čerstvý kopr

Postup:

V limetkové šťávě a oleji rozmíchejte kořenicí směs Harissu. Bílý neochucený jogurt a zakysanou smetanu přendejte do misky a promíchejte. Mléčný základ pokapejte ochuceným olejem a lžičkou ledabyle zapracujte do jogurtu. Dresink můžete ozdobit troškou čerstvého kopru.

DRESINK CAFÉ DE PARIS

Ingredience:

  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce červeného vinného octa
  • 2 polévkové lžíce koření Café de Paris od Království chuti
  • 1 lžička jemně nasekané šalotky nebo cibule
  • ¼ lžičky soli

Postup:

Jednotlivé ingredience důkladně promíchejte, můžete použít např. ponorný mixér. Hotový dresink je dobré nechat alespoň dvě nebo více hodin odpočívat, aby veškeré chutě měly dostatek času se pořádně rozvinout a prolnout.

ARMÉNSKÁ ZÁLIVKA CHMELI-SUNELI

Ingredience:

  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 2 polévkové lžíce vody
  • ½ polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce směsi Chmeli-Suneli od Království chuti

Postup:

Jednotlivé ingredience důkladně promíchejte, můžete použít např. ponorný mixér. Hotovou domácí zálivku nechte odpočinout, aby došlo k rozvinutí chuti koření.

Zdroj: Království chuti; zdroj foto: iStock + Království chuti

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty