Na domácí piškoty
- vejce 6
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 180 g
- škrob 4 PL
- moučkový cukr (na posypání)
Na krém
- žloutek 5
- cukr 5 PL
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 250 ml
Na namáčení
- káva 1 hrnek
- mandlový likér amaretto 1 panák
Postup
Domácí piškoty
Bílky vyšleháme s cukrem do pevného, lesklého sněhu. Přidáme žloutky a zašleháme. Prosijeme mouku se škrobem a jemně vmícháme do těsta – opatrně, ať nespadne.
Pomocí sáčku nebo lžící tvoříme piškoty na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme moučkovým cukrem, necháme chvíli stát, až „odletí“, pak znovu posypeme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut dozlatova.
Krém
Vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny.
Ručně zašleháme mascarpone. Nakonec jemně vmícháme vyšlehanou smetanu.
Skládání tiramisu
Smícháme kávu s amaretem. Rychle namáčíme domácí piškoty a pokládáme je na dno zapékací nádoby. Potřeme vrstvou krému.
Opakujeme: piškoty a krém, poslední vrstva by měla být krémová. Posypeme kvalitním kakaem přes sítko. Necháme ideálně přes noc odležet.
Autorka receptu: Daniela Adamčíková