Suroviny
- rebarbora 500 g
- cibule 200 g
- jablka 300 g
- sušené ovoce (švestky, brusinky, rozinky) 300 g
- vinný ocet 300 ml
- třtinový cukr 300 g
- zázvor (čerstvý, nastrouhaný) 50 g
- česnek 2 stroužky
- hořčičné semínko 1 hrst
- pepř (celý ) 8 kuliček
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z bio citronu)
- kari koření 1 špetka
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli pokrájenou na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte na trošce oleje, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl.
- Poté do směsi přidejte nadrobno nakrájená jablka a sušené ovoce a všechny další vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut.
- Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle.
- Hotové čatní dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě. Čatní se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.
PRIMA TIP: Sezona rebarbory je v plném proudu a jelikož není nikterak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. Rebarbora neboli reveň nejenže skvěle chutná, ale navíc obsahuje spoustu prospěšných látek – bohatá je jak na vitamíny, tak i minerály, například hořčík či mangan. Čerstvou ji radíme spotřebovat v co nejkratším čase, v chladu vydrží přibližně dva dny.
Během sklizně, která trvá od konce května nejdéle do konce června, seženete rebarboru téměř na každém kroku. Určitě ale stojí za to zaměřit se na kvalitu. V obchodech vybírejte rebarboru s označením BIO nebo podpořte eko farmáře a nakupujte na farmářských trzích nebo zajeďte přímo na farmu.