Voňavé švestkové čatní s cibulí

Moje hodnocení
10x

Čatní nebo také chutney je pikantní sladkokyselá omáčka původem z Indie. Jejím základem je vždy aromatické, šťavnaté ovoce a hodně koření. Teď je všude spousta zralých švestek; proč je tedy nevyužít právě tímto způsobem? Švestkové čatní je perfektní k výrazným masům, paštice nebo sýrům. A když si pár sklenic zavaříte, v zimě vám připomenou všechny štědré dary podzimu.

2 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte sádlo. Cibuli nakrájenou na půlkolečka na něm orestujte dozlatova.
  2. Mezitím co se bude cibule opékat, vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní.
  3. Přidejte švestky. Společně vařte půl hodiny a průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl, ale jestli máte raději kyselejší čatní, klidně přidejte octa o trochu víc. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Přisolte podle chuti.
  4. Stále promíchávejte. Přisypte cukr a za stálého míchání jej nechejte rozpustit. Ještě můžete dále vařit při mírné teplotě, klidně dalších deset patnáct minut.
  5. Čatní naplňte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě (viz Prima tip).

PRIMA TIP: „Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby – zvolte funkci „spodní ohřev s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170–180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40–55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

MORA


Přečtěte si také

Recepty