Suroviny
- čerstvé švestky 1 kg
- cibule 2 ks
- sádlo 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- skořice (celá ) 1 svitek
- hřebíček 6 ks
- třtinový cukr 400 g
- jablečný ocet 100–200 ml
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte sádlo. Cibuli nakrájenou na půlkolečka na něm orestujte dozlatova.
- Mezitím co se bude cibule opékat, vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní.
- Přidejte švestky. Společně vařte půl hodiny a průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl, ale jestli máte raději kyselejší čatní, klidně přidejte octa o trochu víc. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Přisolte podle chuti.
- Stále promíchávejte. Přisypte cukr a za stálého míchání jej nechejte rozpustit. Ještě můžete dále vařit při mírné teplotě, klidně dalších deset patnáct minut.
- Čatní naplňte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě (viz Prima tip).
PRIMA TIP: „Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby – zvolte funkci „spodní ohřev s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170–180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40–55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.