Masová směs
- mleté hovězí maso 1 kg
- cibule
- rajčata plechovka
- rajčatová šťáva 200 - 300 ml
- mrkev
- petržel
- bazalka
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Bešamelová omáčka
- hladká mouka 50 g
- máslo 50 g
- mléko 500 ml
- muškátový oříšek
Domácí těstoviny
- hladká mouka 300 g
- vejce 3
- voda troška
- sůl špetka
Postup
Těsto na lasagne
Z mouky vytvoříme důlek, přidáme vejce, sůl a trochu vody. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Rozválíme na tenké pláty a nakrájíme dle velikosti zapékací formy.
Masová omáčka (vařím 2–3 hodiny)
Na olivovém oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Vmícháme mleté maso a opečeme dohněda.
Přidáme rajčata a rajčatovou šťávu, ochuťíme solí, pepřem a bazalkou. Ztlumíme plamen a necháme pomalu probublávat 2–3 hodiny, dokud nebude směs krásně hustá a výrazná.
Bešamel
Rozpustíme máslo, vmícháme mouku a vytvoř jíšku. Postupně přiléváme mléko a mícháme dohladka.
Ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vaříme do zhoustnutí.
Skládání lasagní
Na dno zapékací mísy dáme bešamel. Vrstvíme: těstoviny – masová směs – bešamel – těstoviny…
Zakončíme bešamelem a nastrouhaným sýrem.
Pečení
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Pečeme cca 40 minut zakryté, poté ještě 10–15 minut odkryté, aby vznikla zlatavá kůrka.
Autorka receptu: Daniela Adamčíková