Suroviny
- česnek 4 palice
- cibule 2
- brambory 3-4
- vývar 1 l
- smetana ke šlehání 1 a 1/2 kelímku
- olivový olej
- slanina (na ozdobu)
- bageta (na krutony)
- mletý kmín
- sůl
- pepř
Postup
Celé palice česneku zabalíme do alobalu, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 °C asi na 30–40 minut, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Mezitím na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Zasypeme kmínem, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Necháme vařit, dokud nejsou brambory měkké.
Upečený česnek vymáčkneme ze slupek rovnou do polévky. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme do hladkého krému. Přilijeme smetanu ke šlehání a necháme krátce provařit (cca 5 minut), aby se chutě propojily.
Z domácí bagetky připravíme krutony – nakrájíme na kostičky, zakápneme olivovým olejem a opečeme v troubě nebo na pánvi. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme dokřupava.
Krém nalijeme do misek, navrch přidáme krutony, křupavou slaninu a případně nasekanou petrželku nebo pažitku.
Autorka receptu: Daniela Adamčíková