Kristina Zábrodská

Vášeň pro sladkosti stála na začátku cesty cukráře Vlada Ryasnyyho

Životopis Vlada Ryasnyyho, který založil značku Sugar Life, mapuje ty nejzajímavější cukrářské podniky u nás. Dvojnásob vás ohromí zjištění, že je mu pouhých 24 let.

Už při studiu střední gastronomické školy v Braníku se účastnil řady soutěží a učil se od italského cukráře Daniela Combiho v podnicích La Bottega a La Cucina. Později se stal zástupcem Ivety Fabešové v IF Café a na světových soutěžích v gastronomii reprezentoval Juniorský národní tým kuchařů a cukrářů.

Když v roce 2018 ochutnal v Barceloně džem z mučenky a manga, rozhodl se pustit se do výroby netradičních džemů také a založil značku Sugar Life. K džemům postupně přidal i karamely, ořechové pomazánky, granoly a makronky. Nesoustředí se však jen na chuť a vizuální dojem, ale hlavně na proces. Cukrářské receptury tak neustále vylepšuje. „Ke každému produktu nebo dezertu se snažím přistupovat inovativně a přísně vědecky. Cukrařinu vnímám jako umění i chemický obor – spojení molekul, vody a dalších surovin. Při tvorbě receptur proto vycházím nejen ze světových trendů, ale také ze svých znalostí fyziky a chemie,“ vysvětluje Vlad Ryasnyy.

Důvěřujte Vladovi a ochutnejte jeho pomazánku z kokosového mléka s citronovou trávou, kafírovými listy, zázvorem a limetkou, banánový karamel s citrusem nebo malinový karamel s yuzu. Hvězdu si z Great Taste Awards přivezla pomazánka Lískový ořech s čokoládou, Pistáciový karamel a džemy s příchutí černý rybíz, fialka a Marc de Champagne a mango, mučenka a vanilka. „Základem dobrého džemu jsou kvalitní suroviny, čistota při práci a refraktometr na měření cukernatosti šťáv a samozřejmě funkční receptura,“ usmívá se Vlad.

Momentálně chystá dva nové džemy na příští rok. Vědeckému zkoumání podrobil i složení dezertů a místo klasického použití mléka, másla, vajec a smetany, se pustil do zkoušení čistě rostlinných receptů. Tři roky mu trvalo, než vyladil makronky bez lepku, mléčných produktů a se sníženým obsahem cukru.

„Každý typ dezertu nebo cukrářských produktů má jasně dané parametry, kolik by měl obsahovat cukrů, tuků, sušiny, vody a podobně. Občas se některé suroviny chovají jinak a pak je třeba upravit složení receptu. Trochu experimentovat a zkoušet, abyste dosáhli nejlepšího výsledku,“ popisuje Vlad. Své znalosti sepsal do knihy Macarons, kde kromě českého a anglického popisu najdete i videorecepty.

Více na www.sugarlife.cz.

Autor článku

Kristina Zábrodská

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty