Suroviny
- mleté mandle 3/4 hrnku
- moučkový cukr 1 hrnek
- cukr krupice 1/4 hrnku + 3 lžičky
- bílek 90 g
- maliny (prášek z lyofilizovaných malin) 2 lžičky
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
Lyofilizace je proces, při kterém se ovoce suší mrazem – takto upravené maliny (i další ovoce) můžete pořídit například na stránkách firmy Mixit, Rohlík a v dalších e-shopech. Maliny důkladně rozmixujte a prosejte přes sítko, abyste získali opravdu jemný prášek.
Postup přípravy
- Pokud budete péct makronky odpoledne, nachystejte si bílky ráno. Nechte je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada.
- Mleté mandle a moučkový cukr nasypejte do mixéru a zpracovávejte 15 sekund, poté směs ještě prosejte. Nachystejte si dva plechy, které vyložte silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečicí papír.
- Bílky ušlehejte do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávejte krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Pomocí stěrky zapracujte po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a práškem z lyofilizovaných malin. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla „stékat jako stuha“.
- Hmotu dejte do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihněte špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořte kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchněte o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublinek.
- Nechte odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě. Mezitím rozehřejte horkovzdušnou troubu na 135 °C. Jakmile jsou makronky na povrchu suché, pečte je 18 minut. Po vytažení z trouby nechte makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupněte a přeneste na mřížku, kde je nechte zcela vychladnout. Poté skladujte ve vzduchotěsné krabičce. V lednici vydrží nenaplněné skořápky týden, v mrazáku pak i 3 měsíce.
- Mascarpone lehce vyšlehejte s cukrem. Smetanu také vyšlehejte a poté ji jemně vmíchejte do připraveného mascarpone. Pomocí cukrářského sáčku nanášejte na skořápky a spojujte.