Sváteční pokrmy ze všech koutů světa: Měli byste odvahu ochutnat speciality z Islandu, Portorika nebo Etiopie?

V České republice k Vánocům, nebo spíše ke štědrovečerní tabuli, neodmyslitelně patří kapr (pro odpůrce jiná ryba či řízek) a bramborový salát. Porozhlédneme-li se ale po celém světě, výběr tradičních svátečních dobrot je skutečně pestrý. Některé by pro našince mohly být skutečnou výzvou, jiné by mohly mít i u nás úspěch. A ruku na srdce, náš tradiční kapr by také mnohé národy na slavnostní tabuli dokázal překvapit :).

Dánsko

  • Julesild

V Dánsku patří sleď k populárním rybám a na jídelních stolech domácností se objevuje celkem běžně, v období vánočních svátků si ale žádá speciální úpravu. Předkrm zvaný julesild, tedy sleď nakládaný se skořicí, hřebíčkem a santalovým dřevem, je v průběhu prosince obvykle konzumován při obědech s rodinou či přáteli. Podáván bývá s žitným chlebem a domácí remuládou.

Filipíny

  • Bibingka

Koláč z rýžové mouky Filipínci tradičně snídají na Štědrý den, ráno po půlnoční mši zvané Misa de Gallo. Ač název může napovídat, že jde o obdobu dezertu, opak je pravdou – kromě rýžové mouky sice obsahuje kokosové mléko, máslo a vejce, ale navrchu se zdobí roztaveným sýrem, soleným kachním vajíčkem a strouhaným kokosem. Tradičně se připravuje na žhavém uhlí v hliněném hrnci vyloženém banánovými listy.

Island

  • Hangikjöt

Obyvatelé Islandu si během Vánoc vychutnávají pokrm hangikjöt, volně přeloženo „zavěšené maso“, a konkrétně se jedná o uzenou jehněčí kýtu. Může se podávat jako předkrm, nakrájená na plátky nebo dále tepelně upravená a podávaná s brambory v bešamelové omáčce. Skutečnou zvláštností je, že kýta je tradičně uzená nad ovčím trusem. Původ této metody pochází z dob, kdy jiných prostředků k zakládání ohně bylo na severském ostrově málo.

Vyzkoušejte také jehněčí kýtu pečenou v solné krustě podle návodného videoreeptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou

Finsko

  • Lanttulaatikko

Tradiční štědrovečerní večeře ve Finsku se skládá z pečené šunky, uzených ryb a salátu z nakládané červené řepy. Neméně důležitý je ale zeleninový nákyp lanttulaatikko, který tvoří přílohu k masu. Jedná se o brukvovitou zeleninu, která se nejprve uvaří, rozmačká, smíchá se smetanou, strouhankou, muškátovým oříškem a melasou, a následně se dá zapéct. Před dopečením se posype strouhankou s trochou rozpuštěného másla, aby byl křupavý.

Portoriko

  • Pasteles

Portorikánci si v období vánočních svátků rádi pochutnávají na masových pokrmech, tím nejtradičnějším jsou pak pasteles. Jde o mletou vepřovou plec zabalenou a vařenou v listech plantainu neboli zeleninového banánu. Specifickou chuť mají pasteles díky tomu, že jsou ochuceny domácím adobo (marinádou), složenou ze směsi česneku, oregana, černého pepře a kurkumy.

Venezuela

  • Pan de jamón

V jihoamerické Venezuele k Vánocům neodmyslitelně patří pan de jamón. Tento sladkoslaný bochník se podává ke štědrovečerní večeři, ale v pekárnách je běžně dostupný v průběhu celého prosince. Tradičně se plní pečenou šunkou, rozinkami a olivami, přičemž lze přidat i sýr. Podává se nakrájený na plátky, podobně jako třeba roláda.

Jihoafrická republika

  • Malva pudink

Oblíbený jihoafrický dezert se při zvláštních příležitostech podává celoročně, v období svátků se do něj ovšem pro ozvláštnění přidává brandy nebo likér amarula, který je vyráběn z plodů stromu marula, jež roste jen v Africe. Skládá se z piškotového těsta a meruňkového džemu, ještě teplý se pak přímo před servírováním polévá smetanovou omáčkou.

Etiopie

  • Kohout doro wat

Pravoslavní Etiopané slaví Vánoce neboli Ganna 7. ledna. Je to pro ně první den, kdy mohou porušit půst trvající od 25. listopadu, a tak si pochutnávají na tradičním kohoutovi doro wat. Jde o dušené kuřecí maso s vejci natvrdo, přičemž klíčem k dokonalé přípravě je směs koření zvaná berbere. Tu tvoří chilli papričky, česnek, zázvor, bazalka, kardamom a například pískavice řecké seno. Jako příloha je podáván kvašený chléb injera.

Jamajka

  • Jamajský vánoční koláč

Tento dezert, zvaný také jamajský černý koláč, je běžně konzumován na svatbách a také v průběhu Vánoc. Základními surovinami pro přípravu jsou sladké koření, strouhanka a sušené ovoce. To se před pečením namáčí do červeného vína a jamajského rumu. Aby měl koláč specifickou tmavou barvu, k jeho slazení se používá třtinový a pálený cukr.

Vyzkoušejte jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí

Řecko

  • Christopsomo

Jednou z nedotknutelných řeckých vánočních tradic je příprava sladkého pečiva zvaného Christopsomo, které se tak trochu podobá české vánočce. Sladký chléb plněný rozinkami, ořechy, kardamomem a hřebíčkem se zdobí křížem a na Štědrý den je hlavní ozdobou prostřeného stolu. Proto si Řekové dávají záležet na výzdobě i ingrediencích, které kupují v té nejvyšší kvalitě.

Zdroje: Pure Wow, National Geographic, Taste of Home

Eliška Reiglová

Autor článku

Eliška Reiglová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty