V České republice k Vánocům, nebo spíše ke štědrovečerní tabuli, neodmyslitelně patří kapr (pro odpůrce jiná ryba či řízek) a bramborový salát. Porozhlédneme-li se ale po celém světě, výběr tradičních svátečních dobrot je skutečně pestrý. Některé by pro našince mohly být skutečnou výzvou, jiné by mohly mít i u nás úspěch. A ruku na srdce, náš tradiční kapr by také mnohé národy na slavnostní tabuli dokázal překvapit :).
Dánsko
V Dánsku patří sleď k populárním rybám a na jídelních stolech domácností se objevuje celkem běžně, v období vánočních svátků si ale žádá speciální úpravu. Předkrm zvaný julesild, tedy sleď nakládaný se skořicí, hřebíčkem a santalovým dřevem, je v průběhu prosince obvykle konzumován při obědech s rodinou či přáteli. Podáván bývá s žitným chlebem a domácí remuládou.
Filipíny
Koláč z rýžové mouky Filipínci tradičně snídají na Štědrý den, ráno po půlnoční mši zvané Misa de Gallo. Ač název může napovídat, že jde o obdobu dezertu, opak je pravdou – kromě rýžové mouky sice obsahuje kokosové mléko, máslo a vejce, ale navrchu se zdobí roztaveným sýrem, soleným kachním vajíčkem a strouhaným kokosem. Tradičně se připravuje na žhavém uhlí v hliněném hrnci vyloženém banánovými listy.
Bibingka - filipínský koláč z rýžové mouky
Zdroj: iStock
Bibingka - filipínský koláč z rýžové mouky
Zdroj:
iStock
Island
Obyvatelé Islandu si během Vánoc vychutnávají pokrm hangikjöt, volně přeloženo „zavěšené maso“, a konkrétně se jedná o uzenou jehněčí kýtu. Může se podávat jako předkrm, nakrájená na plátky nebo dále tepelně upravená a podávaná s brambory v bešamelové omáčce. Skutečnou zvláštností je, že kýta je tradičně uzená nad ovčím trusem. Původ této metody pochází z dob, kdy jiných prostředků k zakládání ohně bylo na severském ostrově málo.
Vyzkoušejte také jehněčí kýtu pečenou v solné krustě podle návodného videoreeptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou
Finsko
Tradiční štědrovečerní večeře ve Finsku se skládá z pečené šunky, uzených ryb a salátu z nakládané červené řepy. Neméně důležitý je ale zeleninový nákyp lanttulaatikko, který tvoří přílohu k masu. Jedná se o brukvovitou zeleninu, která se nejprve uvaří, rozmačká, smíchá se smetanou, strouhankou, muškátovým oříškem a melasou, a následně se dá zapéct. Před dopečením se posype strouhankou s trochou rozpuštěného másla, aby byl křupavý.
Portoriko
Portorikánci si v období vánočních svátků rádi pochutnávají na masových pokrmech, tím nejtradičnějším jsou pak pasteles. Jde o mletou vepřovou plec zabalenou a vařenou v listech plantainu neboli zeleninového banánu. Specifickou chuť mají pasteles díky tomu, že jsou ochuceny domácím adobo (marinádou), složenou ze směsi česneku, oregana, černého pepře a kurkumy.
Venezuela
V jihoamerické Venezuele k Vánocům neodmyslitelně patří pan de jamón. Tento sladkoslaný bochník se podává ke štědrovečerní večeři, ale v pekárnách je běžně dostupný v průběhu celého prosince. Tradičně se plní pečenou šunkou, rozinkami a olivami, přičemž lze přidat i sýr. Podává se nakrájený na plátky, podobně jako třeba roláda.
Pan de jamón - sladkoslaný plněný chléb z Venezuely
Zdroj: iStock
Pan de jamón - sladkoslaný plněný chléb z Venezuely
Zdroj:
iStock
Jihoafrická republika
Oblíbený jihoafrický dezert se při zvláštních příležitostech podává celoročně, v období svátků se do něj ovšem pro ozvláštnění přidává brandy nebo likér amarula, který je vyráběn z plodů stromu marula, jež roste jen v Africe. Skládá se z piškotového těsta a meruňkového džemu, ještě teplý se pak přímo před servírováním polévá smetanovou omáčkou.
Etiopie
Pravoslavní Etiopané slaví Vánoce neboli Ganna 7. ledna. Je to pro ně první den, kdy mohou porušit půst trvající od 25. listopadu, a tak si pochutnávají na tradičním kohoutovi doro wat. Jde o dušené kuřecí maso s vejci natvrdo, přičemž klíčem k dokonalé přípravě je směs koření zvaná berbere. Tu tvoří chilli papričky, česnek, zázvor, bazalka, kardamom a například pískavice řecké seno. Jako příloha je podáván kvašený chléb injera.
Doro wat - dušené kuřecí maso s vejci z Etiopie
Zdroj: iStock
Doro wat - dušené kuřecí maso s vejci z Etiopie
Zdroj:
iStock
Jamajka
Tento dezert, zvaný také jamajský černý koláč, je běžně konzumován na svatbách a také v průběhu Vánoc. Základními surovinami pro přípravu jsou sladké koření, strouhanka a sušené ovoce. To se před pečením namáčí do červeného vína a jamajského rumu. Aby měl koláč specifickou tmavou barvu, k jeho slazení se používá třtinový a pálený cukr.
Vyzkoušejte jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí
Řecko
Jednou z nedotknutelných řeckých vánočních tradic je příprava sladkého pečiva zvaného Christopsomo, které se tak trochu podobá české vánočce. Sladký chléb plněný rozinkami, ořechy, kardamomem a hřebíčkem se zdobí křížem a na Štědrý den je hlavní ozdobou prostřeného stolu. Proto si Řekové dávají záležet na výzdobě i ingrediencích, které kupují v té nejvyšší kvalitě.
Zdroje: Pure Wow, National Geographic, Taste of Home
Christopsomo - řecké kynuté pečivo
Zdroj: iStock
Christopsomo - řecké kynuté pečivo
Zdroj:
iStock