Caesar salát s holandským matjesem a vejcem

Moje hodnocení
1x

Není ‚matjes‘ jako ‚Mates‘! Pravý holandský matjes je panenský sleď, který se může lovit pouze od poloviny května do konce června. Stačí jeden matjes a máte splněnu dávku Omega 3 na celý týden! Ve spojení s oblíbeným Caesar salátem si na něm navíc opravdu pochutnáte.

2 porce
20 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chléb nakrájejte na malé kostičky a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Na pánvi opečte kostky chleba do křupava. Posypte solí a krutony položte na talíř.
  2. Vejce oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Filety ančoviček nakrájejte nadrobno a pomocí malé metly k nim přimíchejte citronovou šťávu, zbývající 3 lžíce olivového oleje a majonézu, až vznikne hladká emulze. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Salát natrhejte a rozložte na talíře a ozdobte červenou cibulí nakrájenou na drobné kostičky. Na každý talíř položte jeden filet z matjesa. Salát pokapejte dresinkem a posypte krutony a hoblinkami parmazánu.

Ochutnejte pravé matjese

Naložené ryby lidé buď milují, nebo odmítají. České matesy však mají se svým holandským předkem – matjesem – společné už jen jméno. Matjes je panenský sleď, který se v Holandsku loví od poloviny května do konce června a připravuje stejným způsobem již od 15. století. A kvůli své delikátní chuti a zdravotním benefitům si získal oblibu v celé západní Evropě. Obsahuje selen, vitaminy B12 a B3, železo a vitamin D. Jeden matjes pokryje týdenní dávku omega 3 mastných kyselin. Tuhle výjimečnou lahůdku můžete ochutnat v pražských restauracích v rámci festivalu Matjes Days 14.–16. června. Akce 1+1 porce zdarma vás rovněž potěší.

14.–16. 6. 2024, restaurace v Praze a okolí, https://www.facebook.com/hopifishub/

Vyzkoušejte také pravý a původní salát Caesar podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Pravý a původní recept na salát Caesar

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty