Suroviny
- matjesy 2 filety
- vejce natvrdo 1 ks
- ančovička 1 filátko
- toustový chléb (bez okrajů) 2 plátky
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- majonéza 2 lžíce
- římský salát (natrhaný na kousky) 1 ks
- červená cibule 1/4 ks
- parmazán (hoblinky) 3 lžíce
Postup přípravy
- Chléb nakrájejte na malé kostičky a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Na pánvi opečte kostky chleba do křupava. Posypte solí a krutony položte na talíř.
- Vejce oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Filety ančoviček nakrájejte nadrobno a pomocí malé metly k nim přimíchejte citronovou šťávu, zbývající 3 lžíce olivového oleje a majonézu, až vznikne hladká emulze. Dochuťte solí a pepřem.
- Salát natrhejte a rozložte na talíře a ozdobte červenou cibulí nakrájenou na drobné kostičky. Na každý talíř položte jeden filet z matjesa. Salát pokapejte dresinkem a posypte krutony a hoblinkami parmazánu.
Ochutnejte pravé matjese
Naložené ryby lidé buď milují, nebo odmítají. České matesy však mají se svým holandským předkem – matjesem – společné už jen jméno. Matjes je panenský sleď, který se v Holandsku loví od poloviny května do konce června a připravuje stejným způsobem již od 15. století. A kvůli své delikátní chuti a zdravotním benefitům si získal oblibu v celé západní Evropě. Obsahuje selen, vitaminy B12 a B3, železo a vitamin D. Jeden matjes pokryje týdenní dávku omega 3 mastných kyselin. Tuhle výjimečnou lahůdku můžete ochutnat v pražských restauracích v rámci festivalu Matjes Days 14.–16. června. Akce 1+1 porce zdarma vás rovněž potěší.
14.–16. 6. 2024, restaurace v Praze a okolí, https://www.facebook.com/hopifishub/
Vyzkoušejte také pravý a původní salát Caesar podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pravý a původní recept na salát Caesar