Janssonovo pokušení – švédské gratinované brambory se smetanou a ančovičkami

Moje hodnocení
1x

Kterého Janssona sváděla švédská hospodyňka, která tento recept vymyslela, to se asi už nedozvíme, ale můžeme se skoro vsadit, že uspěla. Tato tradiční příloha je totiž naprosto skvělá. Ančovičky jí dodávají říz, smetana krémovost, cibule sladkost a strouhanka křupavost. Prostě dokonalost sama! Podávejte ke steaku nebo ke grilovaným kotletám či klobáskám.

6 porcí
90 minut
švédská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Nakrájejte oloupané brambory na 0,5cm plátky a poté na sirky (pokud máte, můžete použít julienne nástavec na mandolínu). Průběžně nakrájené brambory dávejte do mísy se studenou vodou, aby nezhnědly a zbavily se přebytečného škrobu.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 15 g másla a cibuli nakrájenou na tenké plátky na něm za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud nezezlátne a nezprůhlední, trvá to asi 20-30 minut.
  3. Vymažte máslem velký pekáč o objemu asi 2,5 litru. Na dno rozložte vrstvu brambor (použijte třetinu) a na ně polovinu restované cibule. Přidejte 5 ančoviček, které rovnoměrně rozprostřete, a pak několik malých kostiček másla. Tyto vrstvy opakujte a zakončete poslední vrstvou bramborových sirek. Poté vše přelijte smetanou, přitlačte a posypte strouhankou. Když navrch dáte ještě trochu másla, bude strouhanka ještě křupavější. Dochuťte černým pepřem.
  4. Pečte 40-55 minut, dokud brambory nezměknou (doba pečení závisí na tom, jak natenko jste brambory nakrájeli). Po 20 minutách brambory přitlačte hřbetem lžíce, aby se všechny ponořily do smetany. Pokrm je hotový, když jsou brambory po propíchnutí nožem měkké a jejich povrch je pěkně hnědý a křupavý.

Vyzkoušejte také tradiční gratinované brambory ve francouzském stylu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Gratinované brambory se smetanou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty