návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1,5 hodiny
Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou
Autor: Vlado Kníž Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou
Velikonoce se blíží a nabídka jehněčího v řeznictvích se zvětšuje. Využijte ji a připravte si na slavnostní stůl tuto dokonalou pečínku se svěží omáčkou.

Postup

  1. Z kýty vyndejte stehenní kost. Stroužky česneku rozpulte a maso jím prošpikujte spolu s lístky rozmarýnu. Opepřete a osolte z obou stran.
  2. V míse smíchejte mořskou sůl a vyšlehané bílky s tím, že na kilo soli se vždy používají 3–4 bílky.
  3. Pekáč vystelte papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Vložte maso a naneste na něj solnou krustu. Troubu předehřejte na 175 stupňů a pečte 40–60 minut. Zhruba v polovině pečení vložte do pekáče celé brambory a nechte je upéct.
  4. Upečené brambory vyndejte stranou. Krustu sundejte a maso ještě orestujte na pánvi z obou stran a postupně zalévejte vypečeným tukem. Na závěr přidejte kousek másla a pečené brambory.
  5. Šťávu z pekáče slijte do hrnce a připravte z ní mátovou omáčku: přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet z červeného vína a potom vývar. Nechte povařit. Pak přisypte nahrubo nasekanou mátu.
  6. Jehněčí a brambory vyndejte z pánve a přelijte vypečenou šťávou. Zbytek výpeku z pánve ještě zalijte trochou vývaru a přidejte k mátové omáčce. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte ještě zbytek čerstvé máty.
  7. Jehněčí nakrájejte na plátky, přidejte pečené brambory, které trochu promáčkněte vidličkou a podávejte s mátovou omáčkou.

Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou  Foto: Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou, foto: Vlado Kníž

Připravte si jehněčí kýtu v solné krustě podle videoreceptu přímo se šéfem:

TVŠ IV (3) - Jehněčí kýta pečená v solné krustě s mátovou omáčkou
Jehněčí kýta pečená v solné krustě s mátovou omáčkou