Suroviny
- jehněčí kýta
- brambory (ranné)
- máslo
- bílek 2 ks
- šalotka 2 ks
- česnek 3 stroužky
- mořská sůl
- vinný ocet
- rozmarýn
- máta
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Z kýty vyndejte stehenní kost. Stroužky česneku rozpulte a maso jím prošpikujte spolu s lístky rozmarýnu. Opepřete a osolte z obou stran.
- V míse smíchejte mořskou sůl a vyšlehané bílky s tím, že na kilo soli se vždy používají 3–4 bílky.
- Pekáč vystelte papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Vložte maso a naneste na něj solnou krustu. Troubu předehřejte na 175 stupňů a pečte 40–60 minut. Zhruba v polovině pečení vložte do pekáče celé brambory a nechte je upéct.
- Upečené brambory vyndejte stranou. Krustu sundejte a maso ještě orestujte na pánvi z obou stran a postupně zalévejte vypečeným tukem. Na závěr přidejte kousek másla a pečené brambory.
- Šťávu z pekáče slijte do hrnce a připravte z ní mátovou omáčku: přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet z červeného vína a potom vývar. Nechte povařit. Pak přisypte nahrubo nasekanou mátu.
- Jehněčí a brambory vyndejte z pánve a přelijte vypečenou šťávou. Zbytek výpeku z pánve ještě zalijte trochou vývaru a přidejte k mátové omáčce. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte ještě zbytek čerstvé máty.
- Jehněčí nakrájejte na plátky, přidejte pečené brambory, které trochu promáčkněte vidličkou a podávejte s mátovou omáčkou.