Středomořská strava: Zdravé a chutné jídlo, které byste si měli dopřávat i po návratu z dovolené
Základem středozemní stravy je zelenina a zdravé tuky
Zdroj: iStock
Základem středozemní stravy je zelenina a zdravé tuky
Zdroj:
iStock
Vrátili jste se po letní dovolené ze Středomoří a chybí vám místní zdravá a pestrá strava? Návrat ze středomořské dovolené nemusí být i návratem k obvyklé stravě. Pestrou stravu založenou na kvalitních surovinách, zelenině, mořských rybách a olivovém oleji ocení nejen naše chuťové buňky, ale i kardiovaskulární systém.
Středomořský jídelníček je stravovací styl, který je typický pro oblasti Středozemního moře, jako jsou Řecko, Itálie, Španělsko a jižní Francie. Tento jídelníček je známý svým bohatstvím na čerstvé ovoce a zeleninu, olivový olej, ryby, ořechy, luštěniny, celozrnné obilniny a středozemské bylinky a koření. Naopak je chudý na červené maso, rafinované cukry a průmyslově zpracované potraviny.
„Právě středomořská strava je velmi vhodná pro pacienty s vysokou hladinou cholesterolu. Jeden týden dovolené určitě problémy s cholesterolem nevyřeší, ale pomůže najít inspiraci, jak středomořské stravovací návyky přenést do běžného života. Pokud se to podaří, tělo nám poděkuje,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garant projektu Srdce v hlavě.
Středomořská strava totiž na rozdíl od té středoevropské obsahuje více rostlinných olejů, ovoce, zeleniny, obilovin nebo luštěnin. Zdrojem tuků je spíše než máslo a sádlo olivový olej a mořské ryby, popřípadě drůbež a mléčné výrobky. Obyvatelé středomořských států také rádi konzumují velké množství zeleniny – tvoří až polovinu zkonzumovaných potravin, a to jak v podobě salátů nebo jako příloha k jídlu.
„Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém má zřejmě i čerstvost stravy a menší míra tepelného zpracování, což znamená, že ve stravě zůstává dostatek cenných antioxidantů a vitaminů. Používání čerstvých a kvalitních potravin místo polotovarů, instantních výrobků a konzervovaných výrobků je sice možná pracnější, ale o to chutnější a zdravější,“ doporučuje MUDr. Eva Kociánová.
Připravte si výborný řecký salát se sýrem feta podle návodného videoreceptu
Středomořský jídelníček se snaží omezit příjem živočišných a nekvalitních tuků, přijímané tuky by měly pocházet z ryb, libového masa, ořechů nebo olivového oleje. Mořské ryby jako například tuňák, makrela, losos nebo sardinky obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega-6 nenasycené mastné kyseliny (například kyselina linolová) jsou zase obsaženy v rostlinných olejích. Protože si lidský organismus nedokáže tyto polynenasycené kyseliny sám vyrobit, je třeba je ve vyváženém poměru přijímat potravou.
Pestrost a kvalita jsou hlavními znaky středomořské kuchyně. Máme-li chuť na sladké, dopřejme si raději ovoce místo cukrovinek. Navíc vedle dovolenkové pohody jistě patří ke středomoří i sklenka dobrého, zejména červeného vína. Pokud tedy netrpíte onemocněním, které konzumaci alkoholu vylučuje, pak sklenka kvalitního vína denně je místními obyvateli považována za zdraví prospěšnou.
Pokud se necháme inspirovat středomořskou stravou i po zbytek roku, náš organismus to pozitivně ovlivní. Pestrou stravu plnou vlákniny, zdravých tuků a vitamínů ocení zejména naše srdce a cévy. Pokud k tomu přidáme pravidelný aktivní pohyb, pak máme návod, jak si poradit s vysokým tlakem i cholesterolem.
„Správná režimová opatření jako optimalizace tělesné hmotnosti, nekuřáctví, dostatečná pohybová aktivita a vhodná strava představují nadále základ léčby dyslipidemie a snižují riziko kardiovaskulárních komplikací,“ upozorňuje MUDr. Eva Kociánová.
Vyzkoušejte skvělé cuketové rizoto podle návodného videoreceptu
Středomořská strava rovněž hraje velmi významnou roli v prevenci takzvaného metabolického syndromu – onemocnění s vysokým kardiovaskulárním rizikem, které tvoří soubor rizikových faktorů a symptomů vyskytujících se u nemocného současně (obezita, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, počínající cukrovka).