Hruškové pyré
- hruška 4 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- cukr krupice 50 g
Bramborové těsto
- brambory (moučné) 300 g
- sůl
- měkký tvaroh 250 g
- polohrubá mouka 200 g
- máslo 50 g
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 50 ml
Na posypání
- lískové ořechy (opražené, nasekané) 100 g
- moučkový cukr 100 g
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Připravte hruškové pyré: Oloupejte hrušky, vykrojte jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Zakápněte je citronovou šťávou.
- Přendejte hrušky do kastrůlku, přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Přisypte cukr, nechte ho rozpustit a pyré odstavte. Nechte ho úplně vychladnout.
- Vypracujte bramborové těsto: Uvařte brambory ve slupce v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Smíchejte brambory s tvarohem, moukou, změklým máslem, vejcem, mlékem a špetkou soli. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi 5 minut odpočinout.
- Rozválejte těsto na plát silný asi 5 mm. Vykrájejte kolečka o průměru 6 cm. Do středu každého kolečka vložte lžičku hruškového pyré. Přehněte na polovinu a pečlivě přimáčkněte okraje, aby náplň nevytekla.
- Vložte taštičky do vroucí osolené vody a vařte asi 8 minut, dokud nevyplavou a nezměknou.
- Podávejte je přelité rozpuštěným máslem, posypané praženými oříšky a cukrem podle chuti.
PRIMA TIP: Taštičky můžete podávat také s na másle osmaženou strouhankou s trochou moučkového cukru a špetkou mleté skořice.
Vyzkoušejte také povidlové taštičky s marcipánem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Povidlové taštičky s marcipánem podle Karolíny Kamberské