Suroviny
- kančí kýta 1 kg
- sádlo 2 litry
- cibule 200 g
- česnek 4 stroužky
- mletá sladká paprika
- zvěřinový vývar (z divočáka)
- chilli papričky
- drcený kmín
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- brambory 4 ks
- jíška 2 lžíce
- majoránka

Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli na kostičky a česnek prolisujte. Orestujte je na sádle dozlatova.
- Přidejte na kostičky nakrájenou kýtu z divočáka. Zarestujte maso ze všech stran, poté přisypte mletou papriku.
- Papriku jen krátce promíchejte, aby nezhořkla, a ihned vše zalijte vývarem.
- Přidejte chilli papričky podle chuti a také kmín. Osolte, opepřete a zvolna vařte asi 60 minut, dokud nebude maso téměř měkké.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Přidejte je do polévky a vařte přibližně 10 minut, dokud nezměknou.
- Polévku lehce zahustěte trochou jíšky. Promíchejte a ještě asi 10 minut provařte. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Na talíři polévku ozdobte kousky chilli papričky a čerstvou majoránkou. Podávejte nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem nebo křupavou bagetou.
PRIMA TIP: „Maso z divočáka, neboli kančí maso, se vyznačuje tmavší barvou, jemnější strukturou a nižším obsahem tuku než klasické vepřové. Je pevnější a libovější, s charakteristickou výraznou a specifickou chutí, ke které se výtečně hodí příjemně kořenité víno s pikantní kyselinkou, jakým je například Víno Mikulov Sommelier Club Tramín červený 2023, pozdní sběr. Je to možná až inovátorské k divočákovi vybírat bílé víno, ale doporučuji vyzkoušet kombinaci tónů liči s medově rozinkovým nádechem a a k tomu specifickou chuť kančího masa. Snoubení je to kompatibilní a zajistí vám nevšední chuťový zážitek,” říká sommelierka Denisa Kolaříková.
Připravte klasickou gulášovou polévku z hovězího masa podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá gulášová polévka