Kate McMillan

Středomořská kuřecí stehna s rajčaty, olivami a sýrem feta

Moje hodnocení
1x

Závan léta a prázdninové idyly i uprostřed hektického týdne. Slaný sýr feta si báječně rozumí s voňavým oreganem, nasládlými pečenými rajčaty i trpkostí zelených oliv. Pokud máte raději jemnější chutě, vyměňte je za černé olivy, které jsou vyzrálejší. Jídlo doplňte restovanými lístky špenátu nebo čerstvým chlebem či bagetou. Hodí se i pečené brambory.

6 porcí
60 minut
řecká

Suroviny

  • olivový olej 2 lžíce
  • kuřecí stehna s kůží 6 ks (celkem asi 1,25 kg)
  • kuřecí vývar 125 ml
  • cherry rajčata 200 g
  • česnek 3 stroužky
  • vypeckované olivy 125 g
  • čerstvé oregano, nasekané 2 lžíce
  • nadrolený sýr feta 75 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Maso osolte, opepřete a vložte postupně do horkého oleje kůží dolů, aby se stehna nepřekrývala, a opékejte 4 minuty z každé strany dozlatova. Upečené maso skládejte vedle sebe do pekáče kůží nahoru.
  2. Do volné pánve vlijte vývar a odvařte za stálého odškrabování přípečků ze dna. Horký vývar přelijte přes stehna.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C.
  4. Cherry rajčata přepulte, zakápněte v misce zbylým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Česnek oloupejte a podélně rozřízněte a spolu s olivami, rajčaty a oreganem rozložte kolem kuřete i na něj. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až je maso měkké a propečené – rozříznete-li ho až ke kosti, nemělo by být růžové a měla by z něj vytékat čirá šťáva.
  5. Pekáč s upečeným masem vyjměte, posypte ho rozdrobeným sýrem, vraťte do trouby a zapékejte 5 minut, až se sýr rozpustí. Ihned podávejte.

Další super nápady na rychlé večeře z kuřecího masa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate McMillan

Knihy Omega Kate McMillan

Nejoblíbenější maso, po němž saháme prakticky kdykoliv. A tohle je praktická příručka, která kdykoliv poradí, co s ním, když už nám docházejí nápady. Padesátka hlavních jídel, příloh i salátů, jídel na víkend, na párty nebo pro dva, chytré triky, které práci ještě víc usnadní, nápady, tipy – prostě arzenál pro všechny, kdo kuře zařazují do jídelníčku občas nebo by ho nejraději jedli pořád.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty