Suroviny
- hovězí kližka 1 kg
- sádlo 2 lžíce
- cibule 4 ks
- kmín 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- rajský protlak 1 lžíce
- švestková povidla 3 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- červené víno 300 ml
- chilli papričky (k podávání)

Postup přípravy
- Očistěte maso a nakrájejte ho na kostky. Na sádle orestujte nakrájenou cibuli s kmínem dozlatova až dohněda.
- Přidejte maso, osolte, opepřete a společně orestujte. Zalijte vodou, přidejte bobkový list s novým kořením (nejlépe svázané v gáze) a duste.
- Jakmile se voda vyvaří, zasypte sladkou paprikou, krátce orestujte a přidejte rajčatový protlak i povidla. Zamíchejte a zaprašte moukou.
- Zalijte vínem, dolijte asi 1 litr vody (podle potřeby) a důkladně promíchejte.
- Vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud maso nezměkne.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Nakonec vyjměte gázu s kořením.
- Podávejte s domácím houskovým knedlíkem a pro odvážnější strávníky posypte plátky chilli papričky.
Vyzkoušejte také tradiční hovězí guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí guláš – tradiční recept na oblíbenou českou klasiku
