Suroviny
- cuketa (velká) 1 ks
- sůl
- hrubá mouka (o 150 g méně, než je váha vypocené cukety)
- vejce 1 ks
- dětská krupička 1 vrchovatá lžíce
- sádlo 2 lžíce
- vařené uzené maso 300 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
Postup přípravy
- Oloupejte cuketu, nastrouhejte ji nahrubo, důkladně osolte a nechte asi 15 minut vypotit. Poté vymačkejte veškerou vodu a promíchejte cuketu s hrubou moukou, vejcem a dětskou krupičkou. Podle chuti ještě dosolte.
- Pomocí dvou lžic vytvořte zkušební knedlík, vložte ho do vroucí vody a po 4–5 minutách vyndejte. Pokud je pevný a drží tvar, máte správnou konzistenci. Pokud se rozpadá, přidejte ještě trochu hrubé mouky.
- Vytvarujte všechny knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě doměkka.
- Mezitím na pánvi rozpalte sádlo a orestujte na nudličky nakrájené uzené maso. Přidejte sceděné knedlíky spolu s nasekanou petrželkou, promíchejte a ihned podávejte.
PRIMA TIPY A VARIACE:
- Smažená cibulka navrch – Na pánvi zvlášť orestujte cibulku dozlatova a posypte jí hotové knedlíky. Dodá jídlu krásnou vůni i křupavou texturu.
- Bylinková verze – Do těsta přimíchejte nasekanou pažitku, libeček nebo medvědí česnek pro ještě výraznější chuť.
- Bezmasá varianta – Nahraďte uzené maso opečenými hříbky, hlívou nebo restovanou zeleninou, třeba paprikou a cuketou. Výborné je i orestované uzené tofu.
- S omáčkou – Knedlíky výborně chutnají i s houbovou omáčkou, rajskou nebo koprovkou.

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také výborný cuketový nákyp s uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem