Suroviny
- čočka 250 g
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- rohlík 1 ks
- vejce 2 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- mražený hrášek 1 hrst
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- drcený kmín
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy:
- Čočku propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte nejlépe přes noc nabobtnat.
- Druhý den čočku dolijte čerstvou vodou tak, aby byla ponořená, přidejte bobkový list, nové koření a vařte asi 15 minut doměkka – čočka by neměla být rozvařená. Sceďte a nechte dobře okapat.
- Do sekacího strojku dejte na plátky nakrájený rohlík a rozsekejte ho na drť, kterou přesypte do misky. Poté v něm rozsekejte na kaši čtvrtinu množství vařené čočky společně s jedním vejcem.
- Do zbylé celé čočky přidejte nahrubo nastrouhanou očištěnou mrkev a celer, rozmrazený hrášek, čočkovou kaši, drť z rohlíku, zbylé vejce, olej, prolisovaný oloupaný česnek a najemno nakrájenou očištěnou cibuli.
- Promíchejte a ochuťte kmínem, solí a pepřem. Čočkovou hmotu dejte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, povrch uhlaďte a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut.
- Sekanou nechte krátce zchladnout ve formě a poté pomocí papíru vyndejte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte např. s dýňovým pyré.
Pokud přece jen preferujete masovou verzi sekané, máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Sekaná jako od babičky
Nebo mrkněte na další zajímavé recepty s čočkou: