Lenka Svobodová

Hvarská gregada – rybí stew s bramborami, vínem a olivovým olejem

Moje hodnocení
11x

Gregada je tradiční rybářské jídlo, oblíbené hlavně v Dalmácii. Většinou v něm rybáři zpracovali ryby, které se jim nepodařilo prodat, takže často obsahuje více druhů ryb. Pak už stačí jen pár brambor, suché bílé víno a spousta olivového oleje – a během chvíle stvoříte božské jídlo, které vás přenese na břeh moře.

4 porce
30 minut
chorvatská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na oleji orestujte na kolečka nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek.
  2. Jakmile se česnek rozvoní, naskládejte na něj plátky brambor asi 1–2 cm silné, na ně rozložte kusy očištěných a vykuchaných ryb, osolte, opepřete a přidejte bobkový list, případně i snítku rozmarýnu. Zakápněte citronovou šťávou a zalijte vínem a vodou tak, aby byly ryby ponořené.
  3. Duste asi 20 minut do změknutí brambor a ryb. Nemíchejte, pouze občas zatřeste s hrncem. Podle chuti můžete asi v polovině vaření přidat i mořské plody.
  4. Ke konci vaření posypejte naseknaou petrželí a chvíli nechte pod pokličkou dojít.
  5. Podávejte nejlépe s bílým chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lenka Svobodová

S chutí Chorvatska Lenka Svobodová

Kuchařka S chutí Chorvatska představuje chorvatskou kuchyni, která je mnohem pestřejší, než jak ji mnozí znají z dovolené u moře. Chorvatská kuchyně je totiž stejně jako Chorvatsko velmi rozmanitá a každá oblast má co nabídnout. Kniha seznámí s kuchyněmi a specialitami jednotlivých regionů, i s pokrmy, které se připravují v celém Chorvatsku. Můžete tak připravit a ochutnat slavnostní speciality, tradiční, typická i běžná jídla ze všech koutů Chorvatska.

www.schutichorvatska.cz


Přečtěte si také

Recepty