Hvarská gregada – rybí stew s bramborami, vínem a olivovým olejem
Zdroj: S chutí Chorvatska
Hvarská gregada – rybí stew s bramborami, vínem a olivovým olejem
Zdroj:
S chutí Chorvatska
Gregada je tradiční rybářské jídlo, oblíbené hlavně v Dalmácii. Většinou v něm rybáři zpracovali ryby, které se jim nepodařilo prodat, takže často obsahuje více druhů ryb. Pak už stačí jen pár brambor, suché bílé víno a spousta olivového oleje – a během chvíle stvoříte božské jídlo, které vás přenese na břeh moře.
4 porce
30 minut
chorvatská
Postup přípravy
-
Na oleji orestujte na kolečka nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek.
-
Jakmile se česnek rozvoní, naskládejte na něj plátky brambor asi 1–2 cm silné, na ně rozložte kusy očištěných a vykuchaných ryb, osolte, opepřete a přidejte bobkový list, případně i snítku rozmarýnu. Zakápněte citronovou šťávou a zalijte vínem a vodou tak, aby byly ryby ponořené.
-
Duste asi 20 minut do změknutí brambor a ryb. Nemíchejte, pouze občas zatřeste s hrncem. Podle chuti můžete asi v polovině vaření přidat i mořské plody.
-
Ke konci vaření posypejte naseknaou petrželí a chvíli nechte pod pokličkou dojít.
-
Podávejte nejlépe s bílým chlebem.
Hvarská gregada – rybí stew s bramborami, vínem a olivovým olejem
Zdroj: S chutí Chorvatska
Hvarská gregada – rybí stew s bramborami, vínem a olivovým olejem
Zdroj:
S chutí Chorvatska