Suroviny
- ryby a mořské plody (mořské ryby s bílým masem (např. ropušnice, mořský ďas, mořský vlk, mořská štika)) 1 kg
- brambory 1 kg
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 150 ml
- bílé víno (suché ) 150 ml
- bobkový list 2 ks
- hladkolistá petržel
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na oleji orestujte na kolečka nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek.
- Jakmile se česnek rozvoní, naskládejte na něj plátky brambor asi 1–2 cm silné, na ně rozložte kusy očištěných a vykuchaných ryb, osolte, opepřete a přidejte bobkový list, případně i snítku rozmarýnu. Zakápněte citronovou šťávou a zalijte vínem a vodou tak, aby byly ryby ponořené.
- Duste asi 20 minut do změknutí brambor a ryb. Nemíchejte, pouze občas zatřeste s hrncem. Podle chuti můžete asi v polovině vaření přidat i mořské plody.
- Ke konci vaření posypejte naseknaou petrželí a chvíli nechte pod pokličkou dojít.
- Podávejte nejlépe s bílým chlebem.
Hvarská gregada – rybí stew s bramborami, vínem a olivovým olejem Zdroj: S chutí Chorvatska