Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko

Moje hodnocení
17x

Kokosové mléko zvládnete bez potíží připravit doma, navíc bude bez stabilizátorů a konzervantů. K výrobě základní verze potřebujete je strouhaný kokos a vodu. A také výkonný mixér.

4 porce
10 minut

Suroviny

Něco navíc

Postup přípravy

  1. Do nádoby mixéru s vysokými otáčkami dejte strouhaný kokos a zalijte ho 3 hrnky (720 ml) horké (ne vroucí) vody. Přidejte špetku soli a případně další ingredience podle vašeho výběru. Pokud budete mléko používat na sladko, můžete přidat buď datli nebo sirup. Dochutit můžete vanilkou, případně připravit čokoládové kokosové mléko přidáním kakaa nebo udělat ovocné mléko přidáním ovoce. Taková mléka jsou vhodná například ke granole do smoothie.
  2. Mixér přikryjte pokličkou a přes vršek ještě přehoďte utěrku, aby horká voda necákala ven. Zapněte mixér a na plný výkon mixujte cca 4 minuty, až bude směs téměř hladká.
  3. Mléko čistou lžičkou ochutnejte a případně dochuťte. Pokud je mléko příliš husté, můžete přidat zbývající hrnek vody a znovu promixovat.
  4. Do velké mísy dejte cedník a ten vyložte tenkou utěrkou nebo klidně čistým tričkem. Nalijte směs a tekutinu důkladně vyždímejte do mísy. Zbylou dužinu můžete použít například při pečení, do ovesné kaše, do smoothie nebo do energetických tyčinek.
  5. Mléko přelijte do čisté lahve se širším hrdlem, zavíčkujte a skladujte v lednici, kde vydrží až 5 dní. Před použitím mléko protřepejte – protože je mléko bez konzervantů, můžou se složky oddělovat, což není na závadu.
  6. Toto mléko je ideální pro přípravu smoothie, podávejte ho s granolou nebo je vhodné na pečení. Pokud chcete hustší kokosové mléko, které je vhodné např. do kari, použijte méně vody.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty