Nejen o Vánocích patří na stůl vinná klobása – česká, zatočená verze klobásy bavorské. Vine se a patří do ní víno, stejně tak voní po kardamomu a kůře z citronu. Můžete ji vařit, péct i grilovat – hlavně pozor, aby vám nepopraskala.
Odkud se vzala vinná klobása a jak ji nejlépe připravit? Poradí řezník Fanda Kšána
Vinnou klobásu najdeme už v kuchařkách z 19. století, přesného autora dnes tradičního řeznického výrobku ale neznáme. Klobása se jí tradičně ke konci adventu, respektive v době zimního slunovratu. Stočená, opečená uzenina totiž svým vzhledem připomíná Slunce, jehož návrat a postupné prodlužování dnů o slunovratu slavili naši předci.
Jak ji melou a plní řezníci
Vinná klobása dostala svůj název díky vínu, které je jednou ze surovin, po nichž výrobek voní. Do mletého hovězího z čestru a vepřového přeštického masa řezníci z Amasa přidávají ještě housku, plnotučné farmářské mléko, vodu, sůl, černý pepř, ale hlavně muškátový květ, citronovou kůru a hřebíček. I díky těmto aromatickým druhům koření je klobása skvělým atributem na vánoční tabuli. „Pekaři mají na Vánoce vánočku, my řezníci zase vinnou klobásu,” komentuje oblibu této vánoční pochoutky František Kšána, mistr řezník z Amasa.
Vinnou klobásu si můžete připravit i podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Vinná klobása s cibuládou a bramborový salát
Jak ji připravit?
Klobásu z Amasa zakoupíte prostřednictvím online supermarketu Rohlik.cz nebo v pražském řeznictví Naše maso už stočenou. Můžete ji tedy tak, jak je, propíchnout a opéct na pánvi lehce vymazané tukem, nebo si z ní připravit menší klobásky jednotlivým vázáním.
„Klobása se nejlíp opéká napíchaná špejlemi, ale můžete ji také vyvázat jako „dárek“ ze čtyř stran. Uzenina tak nepopraská a udrží si šťávu. Po opečení jen sejmete provázek,“ radí František Kšána.
Můžete ji také péct, smažit v trojobalu nebo před pečením lehce ohřát ve vodě. Pokud klobásu pečete v troubě, postačí vám vyhřátá na 120 °C. Jakmile klobása začne lehce zlátnout, je čas servírovat. Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, základem je klobásu nevypéct dosucha. Na štědrovečerní tabuli ji doprovodí bramborový salát, po zbytek roku ji můžete servírovat se zelím nebo s chlebem a hořčicí.
PRIMA TIP: Jak na to, aby klobása nepopraskala?
Spařte klobásu ve vodě. Tento trik radí i Marie B. Svobodová ve své knize Kuchařská škola z roku 1894. Ponořte ji do vroucí vody na 30 sekund, osušte, potřete řádně tukem a až poté pečte nebo smažte. Střívko se ve vodě krásně zatáhne a udrží obsah klobásy při dalším zpracování. Metodu spaření můžete aplikovat také u jelita nebo jitrnice.
Na závěr tu pro vás máme ještě jeden videorecept na bramborový salát!
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborový salát
redaktorka FTV Prima