3 nové recepty z vinné klobásy: Ochutnejte lahodný symbol slunovratu!

Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské bílé klobáse, spojována s Vánocemi? A jak si ji vybrat a co nejlépe vychutnat?

Co rodina, to speciální úprava vinné klobásy. Je to podobné, jako ve známém českém filmu, kde se obyvatelé dvou vesnic přou o to, jestli divočáka připraví se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Receptů na tu nejlepší je několik, někdo nedá dopustit na klobásu smaženou v trojobalu, jiný ji zase peče v troubě nebo praží na pánvičce.

Nejtypičtější je ale stočení klobásy do spirály, kterou zajistí špejle a její osmažení na rozpáleném tuku. Některé zdroje uvádějí, že červené kolo, kterým tímto způsobem vznikne, připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vinná klobása není rozhodně na svátečním stole novinkou. První zmínky nalezneme již v kuchařkách z 19. století.

Vyzkoušejte vinnou klobásu s bramborovým salátem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vinná klobása s cibuládou a bramborovým salátem podle Karolíny Kamberské

Ať už je způsob přípravy jakýkoliv, vždy záleží na kvalitních surovinách. Každý řezník má své specifické receptury, ale základ by měl vždy vycházet z daných norem. Klasická vinná klobása se vyrábí z vepřového, někdy i hovězího masa (dříve se ale používalo spíš telecí), které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra. Někteří řezníci přidávají více vína, jiní vyrábějí klobásu se smetanovou nebo s jinou příchutí.

Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá zjistíme, až se do ní zakousneme. Napovědět o kvalitě vinné klobásy může už cena, potom také to, zda je v přírodním střívku (které je lesklé; křehké; pružné a neláme se, nýbrž se ohýbá a celkem snadno se trhá). Klobásy by při tepelném opracování určitě neměly popraskat a jejich barva by měla přecházet od světle šedivé až po růžovou.

Vyzkoušejte nové skvělé recepty na přípravu této štědrovečerní pochoutky!

I když se vinná klobása nejčastěji podává jednoduše osmažená s bramborovu kaší nebo bramborovým salátem, má rozhodně větší potenciál a dá se s ní v kuchyni krásně kouzlit.

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší

Perfektní tip na rychlou večeři. Klobásku stačí jednoduše opéct a mezitím uvařit brambory na kaši. Křen jí dodá příjemný šmrnc.

pro 2 osoby

  • 600 g vinné klobásy
  • slunečnicový olej (na smažení)
  • 600 g brambor
  • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 100 ml smetany
  • 20 g másla
  • sůl
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme. Nastrouhaný křen povaříme se smetanou na mírném ohni a přes sítko do misky scedíme. Teplou ochucenou smetanu přidáme do brambor společně s máslem a rozšťoucháme. Kaši dochutíme solí.
  2. Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka, sepneme párátkem a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.

Vinná klobása na černém pivě

Variace na oblíbené špekáčky na černém pivu. S vinnou klobásou je tento pokrm o něco sofistikovanější a skvěle se bude hodit na předvánoční večírky.

pro 2 osoby

  • 600 g vinné klobásy
  • slunečnicový olej
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku (utřené)
  • 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (konzerva)
  • 100 ml černého piva
  • sůl, černý pepř mletý
  1. Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka (množství vyjde asi na 4 ks), sepneme párátkem a z obou stran krátce smažíme na oleji. Pak šneky vyskládáme do pekáče.
  2. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, utřený česnek, po 5 minutách vmícháme protlak a pivo. Dochutíme solí a pepřem, necháme trochu vysmahnout tekutinu do mírného zhoustnutí. Směs nalijeme ke klobásám, dáme péct trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.

Hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou

Pokud vymačkáte vinnou klobásu ze střívka, můžete s ní dále pracovat jako se skvěle ochuceným najemno mletým masem. Perfektní na burgery, ale i na knedlíčky do polévek nebo do těstovin.

pro 2 osoby

na burgery:

  • 600 g vinné klobásy
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku (utřeného)
  • 1 bílek
  • šťáva z ½ citronu + strouhaná kůra
  • máslo na potření
  • polníček
  • hrubozrnná hořčice
  • housky

na karamelizovanou cibulku:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 cibule nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl
  1. Karamelizovaná cibulka: V kastrolu rozehřejeme olej s máslem, přidáme cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme cukr a opékáme do zezlátnutí. Potom přidáme balzamikový ocet, za občasného míchání necháme pod pokličkou karamelizovat asi 15 minut.
  2. Burgery: Obsah klobásy vymáčkneme ze střívka, smícháme s uvedenými ingrediencemi. Vytvarujeme placičky, potřeme máslem, pečeme v troubě zahřáté na 180 °C dozlatova (asi 10–15 minut).
  3. Housky rozkrojíme, spodní díl potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme polníček, maso, cibulku a přiklopíme druhou částí housky.

TZ, (klam)

Vyzkoušejte i další výtečné recepty z vinné klobásy:

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty