Pita placky
- barevná paprika 2 ks
- olivový olej
- sůl
- zelené olivy bez pecek (např. Franz Josef Kaiser) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- salát little gem
- pita chleba (může být i celozrnný) 2 placky
- tuňák (v rostlinném oleji s chilli, např. Franz Josef Kaiser)
Jogurtový dip
- fenyklová semínka 1 lžička
- řecký jogurt 150 g
- sůl
- sušené oregano 1 lžička
- česnek 1 stroužek
Připravte domácí pita placky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí pita placky aneb arabský chléb
Postup přípravy
-
Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi. Přesypte do hmoždíře a nechte vychladnout.
-
Do misky vložte řecký jogurt. Můžete použít nízkotučný, ale i ten s vyšším procentem tuku – tedy takový, který máte rádi. Fenyklová semínka v hmoždíři roztlučte a přidejte k jogurtu. Přidejte také oregano, prolisovaný česnek, sůl a promíchejte. Hotový jogurtový dip uložte do lednice.
-
Papriky zbavte semen a nakrájejte na tenké proužky. V míse promíchejte se lžící oleje a špetkou soli. Chvíli grilujte nebo opečte na pánvi. Poté přendejte zpět do mísy. Zelené olivy nakrájejte na plátky, petrželku najemno a přidejte k paprikám. Zlehka promíchejte.
-
Salát rozeberte a natrhejte podle potřeby na menší kusy. Pita chleby překrojte napůl a krátce nahřejte na pánvi. Není to však nutné.
-
Do každé poloviny vetřete velkou lžíci dipu. Vložte dovnitř pár kusů salátu, směs paprik a oliv a nakonec kousky tuňáka v chilli oleji. Pro menší děti a ty, kdo nemají rádi lehce pikantní jídla, můžete zaměnit za klasického tuňáka bez chilli. Ihned podávejte.