Od čochtana přes mlíko až po malý šnyt. Průvodce čepováním piva z Lokálu

Při objednávce piva často přichází zásadní otázka: velké nebo malé? A co takhle hladinku, šnyt nebo mlíko? Poznejte s námi styly čepování i to, jak ovlivňují chuť piva. S jednotlivými druhy vás seznámí Lucie Janečková z Institutu PIVO, která dohlíží na kvalitu piva ve všech Lokálech i dalších restauracích Ambiente.

Zatímco se klasické míry začaly z hospod před lety pomalu vytrácet, s otevřením prvního Lokálu v roce 2009 se za výčep vrátily. Jak vypadají, chutnají a proč vám každý správný výčepní popřeje s každým doneseným pivem „na zdraví“? To vám hned prozradíme, na úvod si ale připomeňme, že základem každého precizně načepovaného piva je tzv. pivně čisté sklo – tedy čistý, studený a mokrý půllitr či třetinka.

Hladinka (velké pivo)

Velké pivo, velká žízeň. Hladinka, jak ji čepujeme v Česku, umí zahnat žízeň, potěšit chuťové buňky řízností a pohladit po jazyku krémovou pěnou. V nápoji najdete 500 ml piva a pár centimetrů krémové pěny.

„Hladinku v Lokále dostanete vychlazenou na maximální teplotu 3,5 °C – to proto, aby vám i třetí pivo chutnalo do posledního loku. Slovy ‚na zdraví‘ vás výčepní v Lokálech častují nejen proto, že vám přejí pevné zdraví, ale vybízí, abyste se piva napili co nejdříve a vychutnali si ho v té nejlepší kondici,“ vysvětluje Lucie Janečková.

  • Chuťový profil: tak akorát řízný, vyvážená chuť

Co zakousnout k pivu? Třeba výborné buřty na pivu :). Připravte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Špekáčky na černém pivu – jednoduchý recept na hospodskou klasiku

Malá hladinka (malé pivo)

To je 300 ml piva a pár centimetrů pěny. Taková míra přijde vhod jako aperitiv, máte-li v plánu pokračovat večer s vínem či jiným nápojem, nebo v případě, že jste pomalí pijani.

  • Chuťový profil: tak akorát řízný, jemná krémová pěna

Šnyt

Jak napsal Karel Čapek ve své eseji Ohrožený šnyt: „Šnyt, jak známo, patří mezi míry duté; není to půllitr ani malé pivo, nýbrž míra toliko přibližná. Malé pivo si dávají nepijáci; piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt.“

Mnozí si myslí, že jde o malé pivo v půllitru, šnyt má ale oproti hladince vyšší poměr pěny. A právě tuto míru se povedlo Lokálu před několika lety zachránit. A i přesto, že z nabídek pražských podniků pomalu mizela, Lokálem inspirovaní hospodští našli motivaci vrátit ji na tabuli zpět. A tak si dnes můžete šnyt – počítáte-li na prstech, tři články pěny, dva články piva – dát nejen v Lokále, ale i v dalších hospodách, kde pivo výčepním říká pane.

  • Chuťový profil: krémovější, jemnější než hladinka

Mlíko

Kdo holduje pěně, může si jí objednat celý půllitr. Toto pivo na první pohled připomíná sklenici mléka, protože půllitr je plný krémové až smetanové pivní pěny. Kouzlo mlíka se projeví, když se vypije na ex. Po napití překvapivě ucítíte pivo, které je však jemnější a především sladší.

  • Chuťový profil: krémové, jemné, nasládlé, pohladí na jazyku

Čochtan

Kdo si objedná čochtana, dostane na stůl čistých 500 ml tekutiny, pěny ani kapku. Míra obsahuje 100 % přírodního oxidu uhličitého, díky kterému se zdá, že má pivo nezvykle vysoký říz a sytost. „Nezaměňovat s odstátým pivem, naopak je velmi čerstvé, jen nemá pěnu, která by ho chránila před zvětráním, a proto se musí vypít rychle,“ upřesňuje Lucie Janečková. Čochtan je ze všech způsobů nejvíc osvěžující a ideální na zahnání žízně.

  • Chuťový profil: silně řízný

Řezané

Jedná se o dvě různá piva „řízlá“ společně v jedné sklenici. Výčepní do skla načepuje jako první čochtana ze světlého piva (v případě Lokálu plzeňské) a na něj mlíko z piva tmavého (v Lokále Kozla). Následně výčepní trpělivě čeká, až se piva ve sklenici oddělí a vytvoří ostrý řez. Na vrch se dočepuje opět kapka mlíka z tmavého piva a řezané je na světě.

  • Chuťový profil: hustá pěna, chutě obou piv se postupně míchají na jazyku

„Každý trénovaný výčepní zvládne všechny uvedené styly čepování na jeden zátah. Až na pivo řezané – na něj si kvůli dvojitému čepování počkáte o kapku déle. Pokud máte žízeň, dejte si před řezaným malé. A pokud chcete poškádlit oblíbeného výčepního, poručte si malého čochtana,“ dodává Lucie Janečková.

Vyzkoušejte skvělý nakládaný hermelín, který se k žejdlíku skvěle hodí. Máme pro vás videorecept

Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaný hermelín – dokonalá česká chuťovka

Abyste si pivo mohli naplno vychutnat, musí být pečlivě ošetřené a správně načepované. Jak poznat pivo, které uvedená kritéria nesplňuje?

  • Bublinky na skle. Pokud běhají po skle provazy bublinek, může za to špatně umytá sklenice. Pěna by navíc měla na vnitřní straně sklenice zanechávat hladinky. Pokud to nedělá, sklenice je mastná.
  • Padající pěna. Když pěna do pár vteřin spadne, něco je špatně. Buď je na vině neumytá sklenice, nebo je chyba v teplotě. Sklo musí mít stejnou teplotu jako pivo.
  • Bublinky v pěně. Pěna by měla být hustá a krémová. Když se rozpadá a jsou v ní velké bubliny, pivo je špatně načepované.
  • Špatný poměr piva a pěny. Jak jsme si řekli, existují rozdíly mezi jednotlivými styly. Jiný poměr je u šnytu, jiný u hladinky.
  • Podmírák. Pivo by mělo dojít do několika minut, ale nikdy to nebude více než o centimetr a půl. Pokud jste dostali méně, je to špatně.

Zdroj: Lokál, Jídlo a radost, Ambiente

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty