Mnoho jídel po celém světě bylo ve skutečnosti vynalezeno jen proto, aby se spotřebovaly zbytky, které by jinak přišly nazmar. Jedním z takových pokrmů je i francouzský toust. Dnes se jedná o žádanou pochoutku v kavárnách po celém světě.
Francouzský toust vznikl z odpadků. Přezdívalo se mu ztracený chléb
Plýtvání potravinami je všudypřítomný problém, přičemž se odhaduje, že každý Čech v průměru ročně vyhodí 57 kg jídla. Na Českou republiku je to ročně zhruba 600 000 tun. Některé potravinové společnosti se opět vracejí k „ošklivým“ potravinám, aby zamezily plýtvání.
Přesto se ukazuje, že jako společnost plýtváme po generace. Mnoho oblíbených jídel vzniklo už před lety jen proto, aby se zbytečně nevyhodily zbytky z kuchyně.
Jídlo ze zbytků
Francouzský toust omílá hned několik povídaček, které se mohou zakládat na pravdě.
Podle sbírky receptů z počátku 5. století našeho letopočtu existoval pokrm, který dnes známe právě jako francouzský toust. Objevoval se už v době římské říše. Římané namáčeli chléb ve směsi mléka s vejci a poté jej smažili na oleji nebo másle.
Všeobecně se tvrdí, že francouzský toast vytvořili středověcí kuchaři, kteří potřebovali využít každý kousek jídla, aby nakrmili své rodiny. Věděli, že jednodenní chléb lze oživit navlhčením a ohřátím. Přidali navíc vejce, trochu oleje a francouzský toust byl na světě.
Název až za stovky let
Fráze „francouzský toust“ se poprvé objevila v tištěné podobě v Encyclopedia of American Food and Drink v roce 1871. Některé země si název pozměnily, takže se můžete setkat se jmény jako německý toust, vaječný chléb, francouzský smažený chléb, cikánský toust, také existuje toust chudých rytířů z Windsoru, dokonce toust jeptišky a ve Španělsku se mu říká torrija.
Foto: thebreakfastshoppe.com; foto: iStock