Suroviny
- chléb (bílý toustový nebo jiný oblíbený chleba) 8 krajíců
- vejce 4 ks
- plnotučné mléko 60 ml (1/4 hrnku)
- mletá skořice 2 lžičky
- cukr krupice 1 lžíce
- máslo (nebo ghí na smažení) 1–2 lžíce
- cukr (perlový cukr na ozdobení)
- moučkový cukr (na posypání)
Skořicové máslo
- máslo (změklé ) 100 g
- vanilkový cukr 1 lžička
- cukr krupice 50 g
- mletá skořice 2 lžičky
Skořici najdete v našem receptu hned dvakrát. Kromě toho, že mezi tousty mažeme skořicové máslo, tak je i obalujeme ve směsi z vajec a skořice. Náš skořicový toust můžete servírovat s čerstvými jahodami či borůvkami nebo třeba i jablečným kompotem. Je to jen na vás.

Postup přípravy
- Nejdříve si připravte skořicové máslo. Smíchejte dohromady změklé máslo, vanilkový cukr, krupicový cukr a skořici. Vytvořte z něj pomocí vidličky nebo lžíce krémovou pastu.
- Polovinu krajíců toustového chleba natřete silnou vrstvou skořicového másla a přiklopte je zbylými krajíci. Přimáčkněte.
- V míse vyšlehejte vejce, mléko, skořici a krupicový cukr. Mezitím na velké pánvi při střední teplotě rozpusťte máslo. Vložte na několik vteřin všechny sendviče do vaječné směsi, pak je otočte a opět chvíli počkejte. Chléb by měl být celý obalen ve směsi, ale neměl by být až moc nasáklý. Vždy je lepší namáčet pouze jeden sendvič, abyste se mu mohli náležitě věnovat.
- Na pánev s máslem pomalu vkládejte jeden sendvič za druhým. Každý přitom posypte perlovým cukrem. Smažte na každé straně 2–3 minuty, dokud pěkně nezezlátnou. Perlový cukr mezitím zkaramelizuje a vytvoří sladkou krustu.
- Francouzské tousty podávejte ještě horké posypané moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Pokud si chcete připravit domácí vanilkový cukr, stačí jen vanilkové lusky podélně rozříznout a tupou hranou nože z nich vyškrábnout vanilková semínka. Ty se dají použít přímo při vaření nebo pečení. Lusk, který vám zbyde, můžete ale omýt, osušit a dát do nádoby s cukrem. Za pár dní cukr krásně provoní a vy budete mít svůj domácí vanilkový cukr.