Francouzské tousty se skořicí

Moje hodnocení
2x

Francouzský toust je jednoduchý způsob, jak z vajec vytvořit opravdu luxusní snídani, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Neodmyslitelně k němu patří skořice, což je úžasné a všestranné koření, které si oblíbíte, protože s ním vylepšíte nejen svoji snídani, ale i odpolední kávu, moučníky, koláče nebo sušenky.

4 porce
30 minut
francouzská

Suroviny

  • bílý toustový nebo jiný oblíbený chleba 8 krajíců
  • vejce 4 ks
  • plnotučné mléko 60 ml (1/4 hrnku)
  • mletá skořice 2 lžičky
  • cukr krupice 1 lžíce
  • máslo nebo ghí na smažení 1–2 lžíce
  • perlový cukr na ozdobení
  • cukr moučka na posypání

Skořicové máslo

  • změklé máslo 100 g
  • vanilkový cukr 1 lžička
  • cukr krupice 50 g
  • mletá skořice 2 lžičky

Skořici najdete v našem receptu hned dvakrát. Kromě toho, že mezi tousty mažeme skořicové máslo, tak je i obalujeme ve směsi z vajec a skořice. Náš skořicový toust můžete servírovat s čerstvými jahodami či borůvkami nebo třeba i jablečným kompotem. Je to jen na vás.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte skořicové máslo. Smíchejte dohromady změklé máslo, vanilkový cukr, krupicový cukr a skořici. Vytvořte z něj pomocí vidličky nebo lžíce krémovou pastu.
  2. Polovinu krajíců toustového chleba natřete silnou vrstvou skořicového másla a přiklopte je zbylými krajíci. Přimáčkněte.
  3. V míse vyšlehejte vejce, mléko, skořici a krupicový cukr. Mezitím na velké pánvi při střední teplotě rozpusťte máslo. Vložte na několik vteřin všechny sendviče do vaječné směsi, pak je otočte a opět chvíli počkejte. Chléb by měl být celý obalen ve směsi, ale neměl by být až moc nasáklý. Vždy je lepší namáčet pouze jeden sendvič, abyste se mu mohli náležitě věnovat.
  4. Na pánev s máslem pomalu vkládejte jeden sendvič za druhým. Každý přitom posypte perlovým cukrem. Smažte na každé straně 2–3 minuty, dokud pěkně nezezlátnou. Perlový cukr mezitím zkaramelizuje a vytvoří sladkou krustu.
  5. Francouzské tousty podávejte ještě horké posypané moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Pokud si chcete připravit domácí vanilkový cukr, stačí jen vanilkové lusky podélně rozříznout a tupou hranou nože z nich vyškrábnout vanilková semínka. Ty se dají použít přímo při vaření nebo pečení. Lusk, který vám zbyde, můžete ale omýt, osušit a dát do nádoby s cukrem. Za pár dní cukr krásně provoní a vy budete mít svůj domácí vanilkový cukr.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty