Pikantní pljeskavica plněná sýrem

Moje hodnocení
18x

Obliba šťavnatých grilovaných placek z mletého masa prochází všemi zeměmi bývalé Jugoslávie tak plošně, že je nemožné toto jídlo situovat do jedné ze současných samostatných zemí. Tady ale jednota končí – receptů na pljeskavici je mnohem víc než exjugoslávských území. Masa se obvykle používají ve směsi a melou spolu s cibulí, nepoužívá se příliš mnoho koření, aby se nepřebila jeho chuť, placky bývají poměrně velké a ploché a jako přílohu čekejme obvykle ajvar a mýtický mléčný výrobek zvaný kajmak. Samozřejmě existují i verze, které se hrdě hlásí k domovskému místu a které se proslavily i mimo něj. To je případ tzv. šarské pljeskavice (oblast Šarska mezi Makedonií a Kosovem) a tamní recept coby jeden za všechny uvádíme.

6 porcí
60 minut
balkánská

Suroviny

  • mleté maso, ideálně ve směsi, například telecí s hovězím 1 kg
  • chilli papričky podle chuti
  • cibule 2 ks
  • pařený ovčí sýr, např. kaškaval 200 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Maso v míse promíchejte s nadrobno nakrájenými papričkami, osolte, opepřete. Cibuli nakrájejte hodně nadrobno nebo ji nastrouhejte a vmíchejte k masu. Směs pak velice důkladně propracujte, až vznikne homogenní hmota (to je jedno z tajemství pljeskavice, aby maso bylo pěkně hutné a po opečení trochu pružné). Hmotu dejte na 2 hodiny odpočívat do ledničky.
  2. Připravte kus alobalu, položte ho na prkýnko a z masa vytvarujte větší placku asi jako lívanec. Pokryjte plátkem sýra (aby nepřesahoval maso), přikryjte druhou plackou z masa, zakryjte alobalem a prkýnkem přimáčkněte, aby vznikla plochá placka, asi 1 cm vysoká.
  3. Opékejte na grilu nebo grilovací pánvi, jen několik minut z každé strany.

PRIMA TIP: K pljeskavici se podává bezpočet příloh, ať už jsou to chlebové placky, bílé pečivo, brambory pečené i jako hranolky, různé saláty apod., ale obvykle nechybí bájná krémová chuťovka z paprika a rajčat, ajvar, nebo zvláštní druh sbírané smetany, kajmak, trochu podobný mascarpone. Ajvar je poměrně dobře dostupný i v běžné síti, kajmak už méně – dá se připravit i doma, například sbíráním škraloupů z čerstvého svařeného vychladlého mléka – po několika dnech získáte mladý, jemný kajmak, delším uležením a prosolením vznikne spíš hrudkovitý sýr.

Připravte si domácí ajvar podle našeho receptu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty