Suroviny
- mleté maso (ideálně ve směsi, například telecí s hovězím) 1 kg
- chilli papričky (podle chuti)
- cibule 2 ks
- ovčí sýr (pařený, např. kaškaval) 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso v míse promíchejte s nadrobno nakrájenými papričkami, osolte, opepřete. Cibuli nakrájejte hodně nadrobno nebo ji nastrouhejte a vmíchejte k masu. Směs pak velice důkladně propracujte, až vznikne homogenní hmota (to je jedno z tajemství pljeskavice, aby maso bylo pěkně hutné a po opečení trochu pružné). Hmotu dejte na 2 hodiny odpočívat do ledničky.
- Připravte kus alobalu, položte ho na prkýnko a z masa vytvarujte větší placku asi jako lívanec. Pokryjte plátkem sýra (aby nepřesahoval maso), přikryjte druhou plackou z masa, zakryjte alobalem a prkýnkem přimáčkněte, aby vznikla plochá placka, asi 1 cm vysoká.
- Opékejte na grilu nebo grilovací pánvi, jen několik minut z každé strany.
PRIMA TIP: K pljeskavici se podává bezpočet příloh, ať už jsou to chlebové placky, bílé pečivo, brambory pečené i jako hranolky, různé saláty apod., ale obvykle nechybí bájná krémová chuťovka z paprika a rajčat, ajvar, nebo zvláštní druh sbírané smetany, kajmak, trochu podobný mascarpone. Ajvar je poměrně dobře dostupný i v běžné síti, kajmak už méně – dá se připravit i doma, například sbíráním škraloupů z čerstvého svařeného vychladlého mléka – po několika dnech získáte mladý, jemný kajmak, delším uležením a prosolením vznikne spíš hrudkovitý sýr.