Suroviny
- mleté hovězí maso (kvalitní ) 50 g
- mleté vepřové maso (kvalitní ) 400 g
- česnek 1 malá palice + 4 stroužky
- jedlá soda 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- vejce (velké ) 1 ks
- minerální voda (perlivá) 150 ml
- olivový olej
- červená paprika 6 ks
- lilek 2 ks
- hladkolistá petržel 1 svazek
- citron 2 ks
- extra virgin olivový olej
- chléb (chlebové placky) 6 ks
- feferonky (nakládané )
- zakysaná smetana
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso dejte do mísy a přidejte k němu 4 oloupané a rozdrcené stroužky česneku. Směs posypte sodou, paprikou, osolte ji a opepřete.
- Do mísy vyklepněte vejce a rukama vše propracujte. Přidejte tolik minerálky, aby byla směs vláčná a dala se dobře tvarovat.
- Směs rozdělte na 10 až 12 kousků a vyválejte z nich válečky asi 10 cm dlouhé a 2 cm v průměru. Čevabčiči položte na plech potřený olejem, přetáhněte fólií a dejte do ledničky až do doby, kdy je budete potřebovat. Mezitím si připravte ajvar.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Celé papriky a lilky položte na plech spolu s neoloupanou palicí česneku a pečte 30 až 40 minut, až slupka paprik a lilků zčerná. V polovině doby je obraťte. Papriky a lilky pak dejte do mísy a přikryjte ji nebo přetáhněte fólií a zeleninu nechte tzv. zapařit, asi 20 minut. Pak z ní na prkýnku stáhněte zčernalou slupku, odstraňte stopky a semínka z paprik a dužinu nadrobno nakrájejte.
- Upečený česnek vymáčkněte ze slupek, přidejte k paprikám a lilkům spolu s většinou petržele a vše spolu nadrobno posekejte (jestli máte hodně upečeného česneku, rozetřete ho se změklým máslem a vzniklou pomazánku si schovejte na chleba).
- Vše spolu usekejte a utřete opravdu nadrobno, ajvar osolte, opepřete, dochuťte citronem a zvláčněte olejem. Ochutnejte ho, případně dochuťte a dejte stranou.
- Zbylou petržel nasekejte a dejte do misky. Přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, zakapejte citronovou šťávou a promíchejte. Dejte stranou.
- Připravené čevabčiči ogrilujte na venkovním grilu nebo grilovací pánvi, celkem to trvá asi 12 minut. Při podávání potřete chlebové placky trochou ajvaru, položte na ně čevabčiči, feferonky, přidejte bobek zakysané smetany a podávejte s ochucenou cibulí.