Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nikdy spolu neskladujte tyto dvě běžné potraviny. Snížíte plýtvání jídlem i penězi

Brambory nikdy neskladujte s cibulí. Potraviny vám tak vydrží mnohem déle

Brambory nikdy neskladujte s cibulí. Potraviny vám tak vydrží mnohem déle Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Brambory nikdy neskladujte s cibulí. Potraviny vám tak vydrží mnohem déle

Brambory nikdy neskladujte s cibulí. Potraviny vám tak vydrží mnohem déle Zdroj: istock.com

Plýtvání potravinami je celosvětový problém. Malými změnami jednoduše dokážete prodloužit trvanlivost jídla a navíc díky tomu ušetříte peníze. Stačí se zbavit častých zlozvyků.

Seznam.cz banner

Brambory a cibule jsou oblíbené druhy zeleniny, které se v kuchyni používají velmi často. Je tedy velmi pravděpodobně, že jich v českých domácnostech najdete zásoby, aby byly vždy při ruce. Obě suroviny jsou bohaté na vitamíny a minerály, ale mají odlišné nároky na skladování a podmínky, za kterých se udrží co nejdéle čerstvé.

Absolutně nejlepší tipy na skladování potravin. Tyto triky vám ušetří hodně peněz Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Absolutně nejlepší tipy na skladování potravin. Tyto triky vám ušetří hodně peněz

Jak skladovat bylinky, aby vydržely co nejdéle čerstvé: Zabalte je do igelitu Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak skladovat bylinky, aby vydržely co nejdéle čerstvé: Zabalte je do igelitu

Jak a kde správně skladovat zeleninu a zbytečně nezkracovat její životnost Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak a kde správně skladovat zeleninu a zbytečně nezkracovat její životnost

Je nebezpečné jíst syrové brambory? Nejdůležitější je správné skladování Novinky

Je nebezpečné jíst syrové brambory? Nejdůležitější je správné skladování

Jak správně skladovat vejce? Pozor na slunce, vodu i kyslík Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak správně skladovat vejce? Pozor na slunce, vodu i kyslík

Naučte se triky, kde a jak skladovat čerstvé potraviny, aby vydržely co nejdéle Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Naučte se triky, kde a jak skladovat čerstvé potraviny, aby vydržely co nejdéle

Co svědčí bramborám a cibuli

Bramborám se nejlépe daří na tmavém a suchém místě s teplotou kolem 7–10 °C. Vyšší teploty a světlo způsobují klíčení a navíc snižují chuťový profil. Brambory navíc vylučují etylen, což může mít negativní vliv na okolní potraviny.

Cibule má také ráda suché a chladné místo, ideálně však při teplotě kolem 0–4 °C. Vyšší teploty způsobují ztrátu chuti a klíčení. Cibule jsou velmi citlivé na vlhkost, která vede k plísním a hnilobě.

Vypadá to, že tedy obě suroviny nejlépe uskladníte v suchém sklepě nebo na studené chodbě. To je super nápad, nicméně dejte je dál od sebe.

Připravte si výtečnou francouzskou cibulačku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Super sbírka receptů na cibulačku

Super sbírka receptů na cibulačku

Nikdy je neskladujte dohromady

Pokud jsou brambory a cibule uloženy spolu, má to negativní vliv na oba druhy. Cibule v přítomnosti brambor dříve klíčí. Naopak, cibule to bramborám nemilosrdně vrací a kvůli ní mohou začít hnít. Hniloba a bakterie se pak může šířit na další suroviny, a proto i z hlediska zdraví je vhodné nechat brambory a cibuli odděleně.

Společné skladování vede, kromě negativního vlivu na samotné potraviny, k nežádoucím vůním a chutím. Proto je vhodné uchovávat tyto druhy zeleniny separátně a v souladu s jejich specifickými nároky na skladování. Pokud však nemáte jinou možnost, jak tyto potraviny uložit, pravidelně kontrolujte jejich stav.

Nenahraditelné brambory v hlavní roli

Nenahraditelné brambory v hlavní roli

Tipy na prodloužení trvanlivosti

Existují také různé způsoby, jak lze bramborám a cibuli prodloužit trvanlivost. Na jejich uskladnění použijte papírové pytle nebo proutěné koše, které zajistí lepší cirkulaci vzduchu a minimalizují vlhkost. Další možností je skladovat brambory v písku, což je udrží v suchu a ochrání před klíčením.

Každá zelenina má své specifické nároky na skladování. Díky dodržování pravidel se minimalizují škodlivé vnější vlivy ovlivňující chuť a zdraví.

Zdroj: Martha Stewart

Vyzkoušejte recept na oblíbené francouzské brambory podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky peníze jídlo cibule zelenina brambory skladování recept skladování potravin brambor cibulačka skladování brambor

Návrhy pro vás

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Maso

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři


Přečtěte si také

Recepty
Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Maso
Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Novinky
Novinky na trhu: sladké sušenky, směsi koření, bublinky na cesty nebo nová kuchařka

Novinky na trhu: sladké sušenky, směsi koření, bublinky na cesty nebo nová kuchařka

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Recepty
Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Maso
Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Maso
Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Maso

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Recepty
Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Předkrmy a chuťovky

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Boj proti spekulacím jako překážka spolupráce? Spolu a Piráti si kvůli bydlení okopávají kotníky Rusko se blíží vyvolání konfliktu s NATO, varoval polský ministr. Zmínil i aktivaci článku 5 V Plzni někdo namířil laser na letící záchranářský vrtulník s pacientem. Zranil člena posádky

prima-zeny

Zrádci se s bijcem nemazali: Kincl končí. Měl mě poslouchat, rýpla si jeho manželka Díky zradě získáváme zkušenosti, říká Jan Tyl. Vítězství ve Zrádcích přeje věrným S věkem člověk zrady řeší méně, říká Eva Perkausová. Fandit bude bratrovi

prima-zoom

Největší tajfun všech dob Klasickými nůžkami to stříhat nešlo. Nejhorší čelní střet vlaků v Česku očima hasičů Expedice šla zjistit, zda je Země skutečně plochá. Poslední výlet na Antarktidu přinesl zábavné výsledky

prima-fresh

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Novinky na trhu: sladké sušenky, směsi koření, bublinky na cesty nebo nová kuchařka

prima-cool

Jak to vypadá s Ratatouille 2? Fanoušci Pěti nocí u Freddyho jsou naštvaní. Druhý film dostal rating a čeká se katastrofa Nový Vetřelec vs. Sigourney Weaver: Sci-fi ikona se rozpovídala o tom, co se jí na seriálu líbí

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak pěstovat starček převislý, sukulent připomínající korálky na niti Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme! Jak je správně připravit? Sýkorky vyhlížejí místo pro hnízdění. Jak vypadá dokonalá ptačí budka?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.