Plýtvání potravinami je celosvětový problém. Malými změnami jednoduše dokážete prodloužit trvanlivost jídla a navíc díky tomu ušetříte peníze. Stačí se zbavit častých zlozvyků.
Nikdy spolu neskladujte tyto dvě běžné potraviny. Snížíte plýtvání jídlem i penězi
Brambory a cibule jsou oblíbené druhy zeleniny, které se v kuchyni používají velmi často. Je tedy velmi pravděpodobně, že jich v českých domácnostech najdete zásoby, aby byly vždy při ruce. Obě suroviny jsou bohaté na vitamíny a minerály, ale mají odlišné nároky na skladování a podmínky, za kterých se udrží co nejdéle čerstvé.
Co svědčí bramborám a cibuli
Bramborám se nejlépe daří na tmavém a suchém místě s teplotou kolem 7–10 °C. Vyšší teploty a světlo způsobují klíčení a navíc snižují chuťový profil. Brambory navíc vylučují etylen, což může mít negativní vliv na okolní potraviny.
Cibule má také ráda suché a chladné místo, ideálně však při teplotě kolem 0–4 °C. Vyšší teploty způsobují ztrátu chuti a klíčení. Cibule jsou velmi citlivé na vlhkost, která vede k plísním a hnilobě.
Vypadá to, že tedy obě suroviny nejlépe uskladníte v suchém sklepě nebo na studené chodbě. To je super nápad, nicméně dejte je dál od sebe.
Připravte si výtečnou francouzskou cibulačku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Nikdy je neskladujte dohromady
Pokud jsou brambory a cibule uloženy spolu, má to negativní vliv na oba druhy. Cibule v přítomnosti brambor dříve klíčí. Naopak, cibule to bramborám nemilosrdně vrací a kvůli ní mohou začít hnít. Hniloba a bakterie se pak může šířit na další suroviny, a proto i z hlediska zdraví je vhodné nechat brambory a cibuli odděleně.
Společné skladování vede, kromě negativního vlivu na samotné potraviny, k nežádoucím vůním a chutím. Proto je vhodné uchovávat tyto druhy zeleniny separátně a v souladu s jejich specifickými nároky na skladování. Pokud však nemáte jinou možnost, jak tyto potraviny uložit, pravidelně kontrolujte jejich stav.
Tipy na prodloužení trvanlivosti
Existují také různé způsoby, jak lze bramborám a cibuli prodloužit trvanlivost. Na jejich uskladnění použijte papírové pytle nebo proutěné koše, které zajistí lepší cirkulaci vzduchu a minimalizují vlhkost. Další možností je skladovat brambory v písku, což je udrží v suchu a ochrání před klíčením.
Každá zelenina má své specifické nároky na skladování. Díky dodržování pravidel se minimalizují škodlivé vnější vlivy ovlivňující chuť a zdraví.
Zdroj: Martha Stewart
Vyzkoušejte recept na oblíbené francouzské brambory podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima